18.10.2024 / 17:06 Svijet - Protest protiv rata

VIDEO / Lučki radnici u Grčkoj blokirali oružje za Izrael

VIDEO / Lučki radnici u Grčkoj blokirali oružje za Izrael
Foto: Screenshot / YouTube
Desetine lučkih radnika u Pireju blokirali su utovar kontejnera sa streljivom za Izrael u znak protesta protiv rata u Pojasu Gaze, rekli su danas za Reuters zvaničnici sindikata i obalne straže. U kontejneru se nalazi 21 tona streljiva, a u Pirej je stigao u jučer, rekao je sindikalist koji je želi ostati neimenovan.

Teret je kamionom dovezen iz Sjeverne Makedonije, a trebao je biti utovaren na brod koji plovi pod zastavom Marshallovih Otoka i prevezen u Izrael, prenosi HINA.

"Vrijeme je da se glasno vikne da nećemo dopustiti da Luka Pirej postane odskočna daska za rat", objavio je na Facebooku sindikat lučkih radnika.

"Mi se borimo za mir... Kažemo 'Ne' učestvovanju Grčke u ratu!"

"Ubice, odlazite iz luke!", slogan je koji su sprejom ispisali na kamionu, po fotografijama objavljenim na Facebooku.

Grčka podržava pravo Izraela na odbranu u sukobu s Hamasom u Pojasu Gaze, ali poziva na trenutni prekid vatre kako bi se okončalo, kako je ocijenila, "nezamislivu humanitarnu katastrofu" u toj palestinskoj enklavi.

Kamion s teretom kod lučkih je vlasti i pokrenuta je istraga o incidentu. Za vođom sindikata izdan je uhidbeni nalog, rekao je dužnosnik obalne straže. Kontejner je imao valjanu tranzitnu dozvolu, rekao je drugi zvaničnik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo