18.10.2024 / 16:13 Svijet - Ruski predsjednik

Putin: BRICS će generirati najveći dio ekonomskog rasta u narednim godinama

Putin: BRICS će generirati najveći dio ekonomskog rasta u narednim godinama
Foto: Arhiv
Grupacija BRICS generirati će najveći dio globalnog ekonomskog rasta u nadolazećim godinama zahvaljujući svojoj veličini i relativno brzom rastu u usporedbi s rastom razvijenih zapadnih zemalja, izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin se nada izgraditi BRICS – koji se proširio na Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate, kao i Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku - kao moćnu protutežu Zapadu u globalnoj politici i trgovini.

Čelnik Kremlja trebao bi biti domaćin samita BRICS-a u ruskom gradu Kazanu od 22. do 24. oktobra.

- Zemlje u našoj grupi u biti su pokretači globalnog ekonomskog rasta. U doglednoj budućnosti BRICS će generirati glavni porast globalnog BDP-a - poručio je Putin zvaničnicima i privrednicima na poslovnom forumu BRICS-a u Moskvi.

- Ekonomski rast članica BRICS-a sve će manje ovisiti o vanjskom uticaju ili uplitanju. To je u biti ekonomski suverenitet - dodao je Putin.

Moskva sljedeće sedmice predstavlja samit kao dokaz da su napori Zapada da izolira Rusiju zbog njenih postupaka u Ukrajini propali.

Rusija želi da druge zemlje surađuju s njom kako bi preuredili globalni finansijski sistem i okončali dominaciju američkog dolara.

Kina, Indija i UAE potvrdili su u petak da će njihovi čelnici prisustvovati summitu u Kazanu.

Putin je naveo neke od inicijativa koje je Rusija već iznijela uoči samita, uključujući zajednički sistem prekograničnog plaćanja i firmu za reosiguranje.

Pozvao je Novu razvojnu banku, jedinu funkcionalnu multilateralnu razvojnu instituciju BRICS-a, da ulaže u tehnologiju i infrastrukturu širom zemalja globalnog juga.

- Kao razvojna institucija, banka već služi kao alternativa brojnim zapadnim finansijskim mehanizmima i mi ćemo je naravno nastaviti razvijati - kazao je Putin. Pozvao je na veća ulaganja u e-trgovinu i umjetnu inteligenciju.

Putin je nastojao promicati nove ruske saobraćajne megaprojekte poput Arktičkog morskog puta i koridora sjever-jug, povezujući Rusiju sa Zalivom i Indijskim okeanom preko Kaspijskog mora i Irana.

- To je ključ za povećanje teretnog prijevoza između evroazijskog i afričkog kontinenta - kazao je ruski čelnik, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo