21.10.2024 / 20:00 Politika - Mostar

Čović s Reillyjem: Hitno pristupiti izmjeni Izbornog zakona

Čović s Reillyjem: Hitno pristupiti izmjeni Izbornog zakona
Foto: HDZ BiH
Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julian Reilly se u ponedjeljak u Mostaru sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ...

... kao i predsjednicom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Marijom Buhač, a razgovarano je od posljedica poplava na sjeveru HNK-a do aktuelnih političkih stvari u BiH.

"Zadovoljstvo mi je bilo danas razgovarati sa predsjednicom Vlade i predsjedavajućim Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Podvukli smo potrebu za koordiniranim i dugoročnim planovima razvoja na svim nivoima vlasti - uključujući i odgovor na nedavne razorne poplave", napisao je ambasador Reilly na društvenoj mreži X nakon sastanka s vodećim ljudima HNK-a.

Također, razgovarao je i sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o potrebi da se entitetske i državne vlade ponovo fokusiraju na zakone i korake potrebne za ekonomski razvoj i evropsku budućnost BiH.

"Jake institucije su ključne za postizanje rezultata", poručio je britanski ambasador.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima na lokalnim izborima, koji su, kako je naveo. iznova potvrdili podršku hrvatskog naroda djelovanju HDZ-a BiH.

"U tom svjetlu, govorio je i o aktuelnom političkom trenutku, naglašavajući važnost zaštite stabilnog unutrašnjeg političkog dijaloga kao i potrebe hitnog pristupanja izmjenama Izbornog zakona BiH ususret Općim izborima zakazanima za 2026. godinu", saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Na sastanku je istaknuto i kako institucije na nivou BiH moraju funkcionisati učinkovito i bez blokada u radu, a sve kako bi Bosna i Hercegovina mogla napredovati prema unutrašnjim i vanjskopolitičkim ciljevima.

Na koncu, zvaničnici su bilateralne odnose ocijenili zadovoljavajućima, ističući pritom značaj podrške i rada zvaničnika UK-a na stabilizaciji i razvoju prilika u BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo