22.10.2024 / 07:13 Politika - Zbog izjava o BiH

IGK traži od OHR-a i PIC-a da razmotre antiustavno djelovanje Cvijanović

IGK traži od OHR-a i PIC-a da razmotre antiustavno djelovanje Cvijanović
Foto: Arhiv
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) traži od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i Vijeća za implementaciju mira (PIC) da razmotre antiustavno djelovanje Željke Cvijanović.

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je utvrdilo prijedlog zakona o državnoj imovini. Država Bosna i Hercegovina je vlasnik ove imovine, entiteti i niži nivoi je mogu koristiti ili imati u vlasništvu ako im je potrebna za njihove nadležnosti, ali u onoj mjeri kako to utvrdi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

IGK pozdravlja normativno regulisanje državne imovine kao  jedne od najvažnijih tema za Bosnu i Hercegovinu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda Željka Cvijanović je bila protiv. Odmah poslije usvajanja prijedloga zakona o državnoj imovini Željka Cvijanović je svoju državu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj obnaša dužnost članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine i koja je dobro plaća za to nazvala 'kobajagi državom’.

Tako se kontinuitet negiranja, ponižavanja i blokada u funkcionisanju države Bosne i Hercegovine nastavlja, što ima značajne negativne posljedice kako po državne institucije, tako još više i za same građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Navedena izjava je još jedan dokaz opasnih antiustavnih i antidržavnih djelovanja od strane poltičkog establišmenta entiteta RS.  Biti protiv zakona koji reguliše problematiku državne imovine znači biti protiv državnosti, nezavisnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. Bosna i Hercegovina, kao i sve druge države članice Ujedinjenih nacija, mora i treba pravno regulisati svoju državnu imovinu.

IGK je ranije podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović za negiranje genocida u Srebrenici i negiranje države Bosne i Hercegovine. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je odgovorilo IGK da ne postoji sumnja da je Cvijanović počinila krivično djelo.

Imajući u vidu da je postupanje Željke Cvijanović  protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom mirovnom sporazumu IGK od Visokog predstavnika i Upravnog odbora vijeća za implementaciju mira traži da po hitnom postupku razmotri antiustavno i antidržavno djelovanje Željke Cvijanović. Istovremeno tražimo od Kanade, kso članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da podrži zahtijev za razmatranje antiustavnog djelovanja Željke Cvijanivić.

Ne može se biti članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, države koju negira i kontinuirano blokira u funkcionisanju", navode iz IGK-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo