23.10.2024 / 16:49 BiH - 8. Generalna skupština

U Sarajevu se održava Svjetski ujgurski kongres uz navode o prijetnjama iz Ambasada Kine

U Sarajevu se održava Svjetski ujgurski kongres uz navode o prijetnjama iz Ambasada Kine
Foto: uyghurcongress.org

Svjetski ujgurski kongres počet će u četvrtak, 24. oktobra, nakon što su, prema navodima organizatora, od Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini članovima i delegatima upućene prijetnje fizičkim napadima, sabotažama i hapšenjima.

Ambasada Kine u BiH nije komentarisala ove navode, ali su skup nazvali “antikineskim” miješanjem u unutrašnje stvari ove zemlje, saopćio je BIRN.

Svjetski kongres Ujugura je u saopćenju prije početka 8. Generalne skupštine, koja se u Sarajevu održati od 24. do 27. oktobra, naveo da su iz kineske ambasade u BiH članovima i delegatima upućene prijetnje uz “koordinisanu i agresivnu kampanju”.

Organizatori su naveli da je Ambasada Kine pravila pritiske da se kongres otkaže, nakon čega su upućene prijetnje Isi Dolkunu, predsjedniku Svjetskog kongresa Ujgura, da će biti uhapšen, navodeći sporazum o izručenju između BiH i Narodne Republike Kine.

Detektor je ranije otkrio da BiH vraća Ujgure sa svoje granice uprkos opasnosti da bi oni po povratku u Kinu mogli biti izloženi prisilnim odlascima u logore.

Prijetnje koje su upućene iz kineske ambasade odnosile su se još, prema saopćenju, na prijetnje fizičkim napadima, upozorenja o insceniranim saobraćajnim nesrećama, slanje osoba da izazovu tuču i nerede, prijetnje ometanjem Generalne skupštine, nestanak struje i druge sabotaže, masovne cyber napade koji će uključivati prekidanje komunikacionih kanala i pokušaje diskreditacije ugleda članova Generalne skupštine.

Zumreta Arkin, glasnogovornica i direktorica Svjetskog kongresa Ujgura, za Detektor je kazala da su uoči Generalne skupštine neki od delegata iz Australije, Njemačke, Turske, Irske primili prijetnje od kineskih vlasti, koje su koristile članove njihovih porodica, rođake, kao taoce kako bi ih obeshrabrili da učestvuju na Generalnoj skupštini, navodi se u saopštenju

Iz Svjetskog kongresa Ujgura navode da ove prijetnje nisu samo usmjerene prema događaju koji će se održati u Sarajevu, već pokušaj da se generalno poremeti rad Generalne skupštine, te da se zastraši ova zajednica i utiša njen glas.

Ambasada Narodne Republike Kine nije odgovorila na upit Detektora za komentar, a Miao Dake, otpravnik poslova Ambasade, u razgovoru za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) rekao je da kongres koristi BiH da sprovodi “antikineske separatističke aktivnosti”, koja širi neistine u vezi s pokrajinom

Aktivističke organizacije za ljudska prava predviđaju da u Xinjiangu živi oko 14 miliona Ujgura, a da ih je više miliona prošlo kroz logore. Zatvorenici su prolazili političke indoktrinacije, prisilni rad, razdvajanje porodica i strogu kontrolu rađanja i praktikovanja vjere.

BiH je tokom 2021. godine u Ujedinjenim nacijama (UN) potpisala zajedničku izjavu kojom izražava zabrinutost zbog narušenih prava Ujgura. Tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kasnije je tražio povlačenje tog potpisa. Dok neke zemlje Evropske unije tretman Ujgura nazivaju genocidom i pružaju im utočište, BiH je u praksi kroz nekoliko slučajeva propustila odlučnije djelovati da ih zaštiti.

Detektor je ranije pisao da je u posljednje četiri godine BiH s granice vratila najmanje deset Ujgura, dok su dvojica, među kojima je i bivši zatočenik prisilnih kineskih kampova, nakon čekanja azilantskog statusa – napustili državu.

Miao je u ponedjeljak, tokom sastanka s članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, skup Ujgura u Sarajevu nazvao “antikineskim” i grubim miješanjem u unutrašnja pitanja Kine, navodi se u saopćenju Predsjedništva. Cvijanović je, prema saopštenju, podržala suverenitet i teritorijalni integritet Kine te “ocijenila neprihvatljivim i štetnim bilo kakve aktivnosti kojima se dovodi u pitanje pravo Kine da suvereno odlučuje o svojim unutrašnjim stvarima”, saopćio je BIRN.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo