Danas vam donosimo recept za jedno od najukusnijih i najtradicionalnijih jela koje su naše nane i mame pripremale - sataraš na starinski način.
Ovo jelo, bogato okusima povrća, savršen je izbor za lagani ručak koji će zadovoljiti sve ljubitelje jednostavne, ali sočne kuhinje.
Sataraš možete poslužiti uz rižu, ali i uz pire krompir, a sigurno će oduševiti cijelu obitelj svojim domaćim, toplim okusima. Pratite naš recept i uživajte u ovom starinskom specijalitetu.
Sastojci:
malo ulja
4 glavice crvenog luka
malo šećera
3-4 srednje paprike (babura, a može i roga, kao i mix obje)
1 čajna kašika vegete
1 velika konzerva pelata
biber po želji
Riža:
malo ulja
250g riže
1-2 čajne kašike vegete
Priprema:
Luk očistite, nasjeckajte na manje kockice.
Papriku očistite, nasjecite na kockice ili trakice (uklonite sjemenke).
U široj posudi (tavi, plićem loncu) popržite luk na malo ulja, dodajte malo šećera da brže požuti.
Kad se luk zastakli i malo požuti, dodajte papriku, na koju odmah dodajte vegetu. Podljevajte vodom po potrebi (ne previše, paprika pusti malo vode).
Kad paprika omekša, dodajte sadržaj velike konzerve pelata
Pirjajte dok ne nestane tečnosti (ili je ostane jako malo). Pred kraj stavite bibera po želji.
Priprema za rižu:
Zagrijte malo ulja u tavi ili loncu, bacite na to 250g riže, popržite par minuta
Kad riža počne mijenjati boju (tamniti) i dobijati staklasti (prozirni) odsjaj dodajte vegetu i prelijte s toliko vode da bude prst-dva iznad nivoa riže.
Kuhajte otvoreno na laganoj vatri dok voda ne ispari i riža malo omekša, ali ne previše – al dente riža najbolje paše u sataraš.
Kad je sataraš gotov, maknuti ga s vatre i umiješati rižu.
Ako niste ljubitelj riže, satarš poslužite uz pire krompir, piše Coolinarika.
(Vijesti.ba)