Riba je obavezni dio posne slavske trpeze, zato je neophodno da budete oprezni prilikom jela kako ne bi progutali košticu.
Ukoliko dođe do gutanja, ne treba paničiti, iako je neprijatno, potrebno je popiti čašu vode ili blago kašljucati, međutim, ako ni to ne pomogne potrebno je javiti se ljekaru.
Doktorica Biserka Obradović u razgovoru za Telegraf objasnila je koliko može da bude opasno ukoliko se zaglavi dio kosti, i šta je ono što nikako ne smijete činiti.
"U takvim situacijama kada se jave jako velike smetnje treba da se ide na ORL, ili kod oralnog hirurga. Svakako i svaka najbliža ambulanta ima potrebne instrumente koje mogu upotrebiti u takvim momentima kako bi odstranili kost koja se zaglavila na zidovima grla", - priča doktorica, pa dodaje kako je u tim trenucima najbitnije ne paničiti, ostati smiren i trezvene glave.
Objasnila je i koja je procedura i koraci prve pomoći ukoliko se, pak, radi o manjoj ribljoj kosti, pa navela šta sve iz kućne radinosti može poslužiti kako bismo "progurali" zalutalu riblju kost.
Savjeti za "manje" kosti
"Možemo da pokušamo sa blagim kašljanjem, nikako ne smemo da kašljemo jako, da ne povredimo grlo ili zaglavljenu kost postavimo još nezgodnije. Treba popiti malo vode, koja često pomogne i progura kost. Pored toga, vrlo efikasno je i maslinovo ulje. Naime, jedna kašika maslinovog ulja koje progutamo može nas rešiti daljih muka. Možemo koristiti i obično biljno, ali ipak je bolje maslinovo. Zatim, treba da lagano istisnemo vazduh iz pluća, pa možda tako uspemo da, dok naprežemo mišiće, istisnemo i kost", objašnjava ona.
Pored ovih namirnica, koje svi uglavnom imamo u kući, postoje još neke koje mogu biti od pomoći, pa ističe kako je samo jako bitno da to što unosimo kada želimo da se riješimo zaglavljene kosti bude kašastog oblika, nikako tvrdog, i nikako u velikim količinama.
"Dobro je, potom, uzeti i manji komad banane. Nju treba prvo istopiti u ustima, pa tek onda progutati. Sisanje kriške limuna još jedan je od metoda da se reši pomenuti problem, jer limunova kiselina može da otopi tananu kost. Isto tako od pomoći je i kefir, jogurt, žele, pire krompir, ali i manje količine slane vode. Sve ovo uglavnom imamo kod kuće i poslužiće nam kao prvi korak ka poboljšanju", navodi doktorica Obradović.
Jedna metoda iz naroda je pogrešna
Doktorka Obradović objasnila i apelovala na građane koje proizvode i tehnike ne bi trebalo da koriste ukoliko im se desi da im se zaglavi riblja kost u grlu, pa navela i jednu staru, dobro poznatu metodu "iz naroda", a koja je, dodaje sasvim pogrešna u ovom slučaju.
"U našem narodu postoji verovanje da se kost može proterati komadom hleba. Međutim, ona nije dobra i može samo dodatno da povredi grlo. Jedino ukoliko razmekšamo hleb u mleko ili vodu, onda taj metod ima smisla, inače, nikako se ne preporučuje. Ljudi misle da je med dobar, ali on ne sme u ovakvim prilikama da se koristi, jer je lepljiv, pa može da se još i on veže za kost. Pored ovoga isto se ne preporučuje ni da se jako kašlje, kao ni što se povraćanje ne savetuje u tim trenucima. Loše je i snažno kijanje, udaranje o leđa. U ovim momentima ne pomaže ni Hajmlihov zahvat, jer se ne primenjuju metode kao za ostatak hrane. Pored svega ovoga, ne preporučuje se i da se pritiska vrat od spolja, jer u tom slučaju kost može još više da se zabode u sluzokožu", naglašava doktorica Obradović.
Ističe kako je najbitnije ne primijenjivati improvizovana sredstva.
"Ljudi često tada koriste četkicu za zube, čačkalicu i prste kako bi pokušali da izvade kost, ali svi oni su jako pogrešni i mogu dodatno da oštete grlo i da izazovu povrede i infekciju grkljanja", priča doktorica i zaključuje kako je najbitnije ne paničiti, ostati smiren, opušten, isprobati gore navedene savjete ako se radi o maloj, sitnijoj kosti, a ako ne, onda se svakako obratiti stručnom licu za pomoć.
(Vijesti.ba)