Ovo nije tipična tema Dobre hrane, ali u stresnoj svakodnevici i s početkom nove godine, svi razmišljamo kako o životnim, tako i o boljim odlukama za svoje tijelo i zdravlje. A kako ove druge uglavnom "idu kroz usta", nije naodmet ponoviti kako su neke namirnice zdravije od drugih. Na vrhu liste, po mišljenju nutricionista i liječnika, već je godinama đumbir.
"Zahvaljujući enzimima koje sadrži, đumbir može stimulativno djelovati kod osjećaja nadutosti, mučnine i povraćanja, a također može ubrzati probavu i pomoći kod opstipacije", navodi se u mnogim stručnim člancima. To sve govori kako je đumbir dobro konzumirati već ujutro, natašte. Prema više stručnih studija, zbog svojih stimulativnih učinaka, preporučuje se trudnicama kod ublažavanja jutarnjih mučnina, ali i onkološkim pacijentima. Preporučuje se i dijabetičarima jer je sve više studija koje govore kako pomaže kod snižavanja nivoa šećera u krvi. No, da ne odemo na "teške teme", skrenimo pažnju na to da je đumbir definitivno namirnica koju bismo trebali češće konzumirati.
Uz navedeno, đumbir pomaže i da ojačamo imunitet. Naime, zahvaljujući gingerolu, aktivnom sastojku đumbira, ova namirnica ublažava bol, pomaže kod respiratornih, virusnih i bakterijskih infekcija te je snažan antioksidans. A upravo to znači kako djeluje na naše stanice i cijeli organizam tako da ga drži vitalnim.
Mali nedostatak đumbira je što u sebi sadrži manje količine vitamina C pa ga je zato dobro kombinovati sa sokom od limuna i naranče. No, to je i preporučljivo zbog đumbirove ljutine. Također, dodajte mu redovno i kašičicu, dvije meda koji dokazano ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Česti sastojak napitka od đumbira je i kurkuma, a u kombinaciji s već navedenim sastojcima djelovat će protuupalno.
RECEPT ZA NAPITAK OD ĐUMBIRA
Trebat će vam: