Iako se vjeruje da kafa povećava želučanu kiselinu, što može izazvati probleme poput žgaravice ili nadutosti, doktorica Sohi naglašava da želudac ima sposobnost da se zaštiti. Kafa zapravo može imati koristi za probavni sistem, a korištenje u medicini je tradicija koja traje stoljećima.
Zašto kafa izaziva nelagodu? Kofein stimulira proizvodnju hormona gastrina, koji povećava razinu želučane kiseline. Uz to, fenoli u kafi dodatno pojačavaju kiselost. Kombinacija tih faktora može izazvati dispepsiju, bolove u trbuhu, nadutost ili mučninu kod nekih ljudi. Kafa također može opustiti donji ezofagealni sfinkter, što olakšava povrat kiseline i hrane u jednjak, uzrokujući žgaravicu, prenosi 24sata.hr
Ako primijetite ove simptome nakon što popijete kafu na prazan želudac, gastroenterologinja preporučuje ispijanje kafe uz obrok.
Za one koji žele izbjeći nelagodu, tamna zrna kafe mogu biti bolji izbor jer imaju manju kiselost u odnosu na svjetlija. Također, hladno pripremljena kava je manje kisela od tople, pa bi mogla biti nježnija za osjetljiv želudac.
Ako kafa i dalje uzrokuje nelagodu, razmislite o prelasku na čaj, koji je nježniji za probavni sustav, a može pružiti sličan osjećaj budnosti bez negativnih učinaka.
(Vijesti.ba)