16.04.2025 / 17:40 Zanimljivosti - Jednostavna priprema

Krofne s malinama i čokoladnom glazurom: Slatki raj u svakom zalogaju!

Krofne s malinama i čokoladnom glazurom: Slatki raj u svakom zalogaju!
Foto: Ilustracija
Zamislite savršen trenutak – miris svježe pečenih krofni koji ispunjava kuhinju, dok se bogata čokoladna glazura polako topi na jeziku, a svježe maline dodaju dašak kiselkastog osvježenja.

Svaka krofna je istinski doživljaj i kombinacija topline, teksture i okusa koji se ne zaboravljaju. Tamna čokolada se spaja s sočnim malinama, stvarajući harmoniju koja je savršen odgovor na svaki trenutak kad vam treba nešto jednostavno.

Sastojci

Za tijesto:

  • 250 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 2 jaja
  • 450 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • Manji omjer soli

Za preliv:

  • 150 g tamne čokolade (min. 70%)
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • Svježe (ili smrznute) maline za ukras

Priprema

Zagrijte mlijeko i otopite maslac u njemu, a zatim umutite s jajima. Dodajte brašno, kvasac, šećer i so, pa mijesite dok ne dobijete podatno tijesto. Ostavite da se diže oko sat vremena. Nakon što se tijesto udvostruči, razvaljajte ga, izrežite krugove i pržite na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno smeđi.

Za preliv zagrijte slatko vrhnje, prelijevajte preko izlomljene tamne čokolade i miješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu. Prelijte krofne glazurom i ukrasite svježim malinama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo