03.05.2025 / 11:21 Zanimljivosti - Imamo recept!

Tart od jagoda: Idealno proljetno osvježenje!

Tart od jagoda: Idealno proljetno osvježenje!
Foto: Pexels
Tart od jagoda je lagana i osvježavajuća poslastica koja spaja prhku podlogu, kremastu sredinu i sočne jagode – idealan izbor za proljetne i ljetne dane!

Sastojci

Za podlogu:

  • 250 g brašna
  • 125 g hladnog maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 žumance
  • 1-2 kašikice hladne vode


Za kremu:
  • 250 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 50 g šećera
  • 1 kašikica gustina (ili brašna)
  • 1 kašikica vanilin šećera
Za dekoraciju:
  • 300–400 g svježih jagoda
  • Po želji: želatin za prelivanje


Jednostavna priprema


Priprema tijesta: Pomiješajte brašno, šećer u prahu i hladan maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte žumance i hladnu vodu, pa umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Nakon toga, razvaljajte tijesto i stavite u kalup za tart, izbockajte viljuškom i pecite 15 minuta na 180°C dok ne postane zlatno smeđe.

Priprema kreme: U šerpi zagrijte mlijeko sa vanilin šećerom. Umutite žumanca, šećer i gustin, pa polako ulijte u toplo mlijeko uz stalno miješanje. Kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ohladite.

Sklapanje tarta: Na ohlađenu podlogu rasporedite ohlađeni krem, a potom ukrasite svježim jagodama. Po želji, prelijte tart želatinom kako bi ostao svjež i sjajan.

Ostavite tart da se ohladi prije služenja, pa uživajte u savršenom proljetnom desertu!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo