02.06.2025 / 07:37 Ljepota i Zdravlje - Istraživanje

Ni banana, ni jabuka: Naučnici otkrili koje voće je najzdravije

Ni banana, ni jabuka: Naučnici otkrili koje voće je najzdravije
Foto: Ilustracija
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.

Među vrstama koje se najčešće nalaze na  meniju su jabuke i banane, zahvaljujući svom prijatnom ukusu i hranljivosti. Ipak, naučno istraživanje sprovedeno na jednom američkom univerzitetu ukazuje na to da se među brojnim vrstama voća može izdvojiti i jedno koje je naročito bogato korisnim sastojcima i donosi dodatne benefite za zdravlje.

Iako banane sadrže mnogo šećera, posljednjih godina često se ističu kao vrlo zdravo voće zbog visokog sadržaja kalijuma, magnezijuma, vlakana, vitamina C i vitamina B6. Međutim, sada su dobile ozbiljnu konkurenciju, i to u vidu jednog od najvažnijih plodova mediteranske ishrane – limuna, posebno onog sorte sicilijana koja dolazi iz Italije, piše Index.hr.

Istraživanje sa Univerziteta Vilijam Paterson pokazalo je da sicilijanski limun sadrži visoko koncentrisane hranljive materije, posebno vitamin C i antioksidante poput flavonoida.

Grčki portal iefimerida.gr opisuje njegove prednosti na sljedeći način: „Njegova konzumacija jača imuni sistem, poboljšava apsorpciju gvožđa i podstiče zdravo varenje. Istovremeno, njegova antiinflamatorna svojstva su povezana sa prevencijom bolesti srca i krvnih sudova, dok njegovi antioksidansi neutrališu slobodne radikale, glavne krivce za starenje ćelija“.

Sicilijanski limun je najpoznatiji po svom kiselom ukusu, ali upravo ta kiselost ga čini tako blagotvornim. Istraživači objašnjavaju: „Visoki sadržaj vitamina C odgovoran je za njegov intenzivan ukus, ali i za snažno jačanje odbrambenih snaga organizma“.

Tako uz banane, jabuke, pomorandže i drugo voće iz mediteranske kuhinje, limun sve više zauzima značajno mjesto, zahvaljujući brojnim zdravstvenim blagodetima, što potvrđuju i pomenuto američko istraživanje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo