Zapečene tikvice su lagano jelo bez mesa koje možete poslužiti toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.
Ovaj recept za zapečene tikvice, koji prenosimo sa Zadovoljna.hr, jednostavan je za pripremu i odličan za ljetne dane. Možete ga pripremiti unaprijed i čuvati u frižideru za obroke tokom sedmice. Obavezno probajte!
Zapečene tikvice sa sirom
Sastojci:
3 tikvice
3 jaja
3 čehna bijelog luka
200 g rendanog čedar ili gauda sira
100 ml milerama
30 g rendanog parmezana
2 kašike putera
1 kašičica sušenog bosiljka
so i biber po ukusu
svježi peršun za dekoraciju
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C.
Operite tikvice, osušite ih i isijecite na kolutiće debljine oko 0,5 cm.
Podmažite pravougaoni pleh puterom i poređajte kolutiće tikvica.
Pospite polovinom rendanog čedar ili gauda sira.
U činiji umutite jaja, dodajte parmezan, mileram, so, biber, sušeni bosiljak i sitno nasjeckani bijeli luk.
Prelijte ovu smjesu preko tikvica i sira u plehu.
Pecite u rerni oko 25 minuta.
Izvadite pleh, pospite preostalim sirom i vratite u rernu na još 5–10 minuta dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ne omekšaju.
Po želji, pospite svježim peršunom i poslužite uz sezonsku salatu. Prijatno!
(Vijesti.ba)