09.07.2025 / 23:54 Zanimljivosti - Kao da je od zlata

Cijena jedne dinje u Americi dosegla nevjerovatnu vrijednost

Cijena jedne dinje u Americi dosegla nevjerovatnu vrijednost

Poznate kao "kraljice voća" u svijetu poljoprivrede, japanske krunske dinje predstavljaju pravi simbol luksuza.

Prema izvještaju "New York Posta", u azijskom supermarketu "HMart" na Upper West Sideu u Njujorku, ove prestižne dinje mogu se kupiti po sniženoj cijeni od 130 dolara po komadu, umjesto uobičajenih 160 dolara.

Ovo voće se izdvaja izuzetnom slatkoćom, rafiniranim ukusom i svilenkastom teksturom koja, kako tvrde obožavaoci, jednostavno nestaje u ustima.

Muškatne dinje iz regije Shizuoka, poznate kao Shizuoka krunske dinje, dolaze u elegantnim crnim kutijama sa zlatnim natpisima.

Izložene su u providnim vitrinama, što dodatno naglašava njihovu ekskluzivnost. Bez dileme, spadaju među najskuplje poljoprivredne proizvode dostupne u Njujorku.

Svaka dinja na stabljici ima karakterističan oblik slova T, što je rezultat jedinstvenog uzgoja poznatog kao "jedno stablo - jedan plod".

Na jednoj biljci dozvoljen je rast samo jednog ploda, čime se svi nutrijenti usmjeravaju u taj savršeni plod.

Proces uzgoja je izuzetno zahtjevan, uz preciznu kontrolu temperature, vlage i zalivanja.

Prije nego što dobiju kraljevski pečat odobrenja, dinje prolaze strogu inspekciju koja ocjenjuje njihov ukus, nivo šećera, izgled i zrelost.

Iako cijena od 130 dolara djeluje visoko, u nekim prodavnicama je čak i skuplja.

"Kupovina ovakvog voća je hrabar izbor. To je savršen poklon za one koji već imaju sve", rekla je dr Lulija Gurarija dok je razgledala ponudu u "HMartu".

Ove dinje često se mogu pronaći i u "Butterfield Marketu" na Lexington aveniji, gdje se nedjeljno proda do 36 komada kada su dostupne. Trenutno su rasprodate, ali nova pošiljka je na putu.

Za one koji vole online kupovinu, dinje su dostupne na sajtovima poput Melissa’s Produce, po cijeni od 159 dolara, bez troškova dostave. U luksuznom sushi restoranu "Jōji NY" služe ih kao desert.

Kao bogat izvor kalijuma i vitamina A i C, ova posebna dinja dozrijeva nakon berbe.

Preporučuje se da se čuva na sobnoj temperaturi dok ne bude spremna za jelo, a zatim rashladi u frižideru dva do tri sata za optimalan ukus, prenosi Kurir.

Teška je oko 1,5 kilograma, veća je od boće, ali manja od kugle za kuglanje, što je čini idealnim izborom za dijeljenje tokom posebnih prilika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo