03.08.2025 / 23:33 Zanimljivosti - Najvažniji dio

Najbolje tijesto za pizzu, kako ga prave Italijani

Najbolje tijesto za pizzu, kako ga prave Italijani
Foto: Ilustracija
Malo ko može da odoli italijanskom specijalitetu koji je osvojio cijeli svijet – pizzi. Iako je veoma važno koje sastojke i u kojoj količini stavljate na pizzu, jedna stvar je ipak važnija – tijesto.

Svi znamo da je tijesto zapravo najbolji i najvažniji dio pizze, a da bi ono bilo prozračno i mekano, morate ga spremati uz pomoć jednog sastojka koji skoro svi imamo u frižideru.

Riječ je o jogurtu. Uz ovu namirnicu, vaše tijesto za pizzu biće savršeno.

Idealno bi bilo, ako imate vremena, da umijesite tijesto i ostavite ga da prenoći u frižideru.

Sastojci:

- 250 ml jogurta

- 600 g brašna

- 1 kesica suhog kvasca

- 100 ml ulja

- 50 ml vode

- 1 kašičica soli

- prstohvat šećera

Priprema:

U manju šerpu sipajte jogurt i zagrijte ga dok ne postane mlak. Sklonite s ringle, pa sipajte u činiju zajedno s kvascem, šećerom, vodom i jednom kašikom brašna. Sve dobro promiješajte i ostavite da kvasac proradi – oko 15 minuta. Pokrijte činiju krpom ili aluminijumskom folijom.

Kada kvasac naraste, dodajte ulje i so, promiješajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna. Umijesite tijesto dok ne počne da se odvaja od ivica činije.

Oblikujte tijesto u pogaču i ostavite da odmara 30 minuta, pokriveno krpom.

Nakon toga, tijesto je spremno – razvucite ga oklagijom i dodajte sastojke po želji, prenose Nezavisne novine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo