Nutricionisti sve češće preporučuju namočene orahe, jer se razgrađuju inhibitori enzima i fitinska kiselina, što olakšava varenje i povećava iskorištenost nutrijenata.
U nastavku pročitajte kakve sve zdravstvene benefite donose vašem organizmu.
Lakša probava i bolja apsorpcija nutrijenata
Namočeni orasi sadrže manje fitinske kiseline, pa organizam efikasnije apsorbuje minerale poput magnezija, cinka i željeza. To znači da ćete iz svake šake oraha izvući maksimum hranjivih sastojaka.
Pomoć u kontroli tjelesne težine
Zahvaljujući većoj probavljivosti i sporom otpuštanju energije, namočeni orasi duže održavaju osjećaj sitosti. Manja želja za grickalicama između obroka može doprinijeti lakšem upravljanju kilažom.
Regulacija nivoa šećera u krvi
Zdrave masti i vlakna iz oraha usporavaju varenje ugljikohidrata, sprečavajući nagle skokove šećera u krvi. To ih čini pogodnim izborom za osobe koje paze na glikemijski indeks obroka.
Podrška zdravlju srca
Omega-3 masne kiseline u orasima utiču na snižavanje lošeg holesterola i uspostavljanje optimalnog odnosa LDL i HDL frakcija. Redovna konzumacija namočenih oraha može doprinijeti zdravijem kardiovaskularnom sistemu.
Jačanje kognitivnih funkcija
Namočeni orasi su bogati antioksidansima i vitaminima B grupe, koji štite nervne ćelije i poboljšavaju memoriju i koncentraciju. Uvrstite ih u doručak ili užinu za bolju mentalnu jasnoću tokom dana.
Antioksidativna zaštita
Vitamin E i polifenoli iz oraha neutralizuju slobodne radikale i smanjuju oksidativni stres u ćelijama. To usporava proces starenja i pomaže u prevenciji hroničnih bolesti.
Podrška kostima i zglobovima
Magnezij, fosfor i kalcij prisutni u namočenim orasima doprinose održavanju jake koštane strukture, dok protivupalni efekti ublažavaju tegobe kod artritisa i bolnih zglobova.
(Vijesti.ba)