05.11.2025 / 19:33 Svijet - Barry Callebaut

Švicarski proizvođač čokolade: Cijena kakaa će pasti

Švicarski proizvođač čokolade: Cijena kakaa će pasti
Foto: Ilustracija
Švicarski proizvođač čokolade i kakaa Barry Callebaut očekuje znatno niže cijene kakaa do kraja godine, pokazao je poslovni izvještaj objavljen danas. Uz čokoladu, Barry Callebaut proizvodi i prerađevine od kakaa za ugostiteljstvo te za proizvođače pralina i čokolatijere.

Cijene kakaa bile su u fiskalnoj godini 2024/2025 u prosjeku više za 27,1 posto nego u 2023/2024, zbog slabijeg uroda u zapadnoj Africi od februara, što su tek djelimično nadoknadili „pozitivni trendovi“ u drugim zemljama, posebno u Ekvadoru. Od septembra 2023. do kraja augusta ove godine kakao je na tržištima poskupio 82 posto, pokazuje prezentacija.

Potražnja za kakaom primjetno je oslabila u periodu od aprila do augusta, što se vidi i po smanjenom obimu prerade u proljetnim mjesecima. Prije pola godine švicarska kompanija prognozirala je da će cijene kakaa na kraju ove kalendarske godine iznositi 5.700 funti (7.423 dolara) po toni. Sada, međutim, procjenjuju da će iznositi 4.400 funti.

Istu cijenu očekuju i u decembru 2026. godine, dok su prije šest mjeseci prognozirali da će tona kakaa koštati 5.150 funti. U fiskalnoj godini 2024/2025 kompanija je prodala nešto više od dva miliona tona čokolade, što je 6,8 posto manje nego u 2023/2024.

Prihod joj je, ipak, porastao za čak 42,2 posto – na 14,8 milijardi švicarskih franaka (15,9 milijardi eura) – zbog viših cijena kakaa koje su prebacili na kupce. Operativna dobit (EBIT) povećana je za 42,4 posto, na 635,1 milion franaka.

Callebaut se nastoji pozicionirati i na tržištu čokolade bez kakaa te sarađuje s njemačkom kompanijom Planet A Foods, koja već proizvodi alternativu čokoladi ChoViva, napravljenu od sjemenki suncokreta, navodi novinska agencija dpa.

(Vijesti.ba / HINA)

Izdvajamo