
Obroci na kraju dana, užina i večera, mogu postati strateški saveznici u dobrom snu.
Pod uslovom da sadrže prave hranjive tvari, u skladu s principima hrono ishrane, koja podrazumijeva jedenje prema biološkim potrebama tijela u datom trenutku.
Oko 16-17 sati, želja za slatkim je često na vrhuncu, piše Vogue.
I to je normalno: za vrijeme užine, tijelo luči inzulin i zahtijeva unos šećera. Određene namirnice mogu reagovati na ovaj skok inzulina, a istovremeno pružaju uravnotežen nivo energije, omogućavajući vam da izdržite do večernjeg obroka (koji će tada biti lakši) i izbjegavate grickanje na kraju dana.
Kao dodatni bonus, serotonin, hormon koji promoviše dobrobit i reguliše ritam spavanja i buđenja, sintetizira se u mozgu oko 17 sati iz aminokiseline zvane triptofan, koja se mora unositi ishranom.
Važnost magnezija i triptofana
"Za miran noćni san, trebate se fokusirati na hranu bogatu hranjivim tvarima koje potiču san, poput magnezija i triptofana", objašnjava dr. Laure Hyvernat, doktorica farmacije, nutricionistica, autorica i stručnjakinja za stomak i mikrobiotu.
Većina nas pati od nedostatka magnezija zbog visokog nivoa stresa i loše probave (loše apsorpcije hranjivih tvari).
Pokazalo se da povećan unos magnezija, putem prehrane ili suplementacije, značajno poboljšava kvalitetu sna.
Magnezij također ima snažan smirujući učinak. Avokado, tamna čokolada (90 posto sirovog kakaa) i orasi odlični su izvori ovog dragocjenog minerala. Triptofan je esencijalna aminokiselina i prekursor melatonina, hormona spavanja.
Konzumiranje hrane bogate triptofanom olakšat će sintezu ovog dragocjenog hormona i imati pozitivan utjecaj na vaše noći. Također je prekursor serotonina, hormona sreće (neurotransmitera). Dakle, ova aminokiselina je neophodna za poboljšanje sna i ponekad tmurnog raspoloženja u ovo doba godine.
Triptofan se nalazi u velikim količinama u bananama, bademima i čokoladi, preciznije u kakau, pa odaberite verziju s najmanje 90 posto kakaa. Triptofan se najbolje asimilira između 16 i 17 sati, zbog čega je veoma važno da ga jedete kao dio popodnevne užine.
Tri namirnice za grickanje
Banana
"Bogata triptofanom, magnezijumom, vitaminima B grupe i ugljenim hidratima, banana je idealno voće za užinu. Kao dodatni bonus, bogata je prebiotičkim vlaknima koja hrane vašu mikrobiotu i tako doprinose snažnom imunološkom sistemu tokom sezone klica."
Čokolada (s visokim sadržajem kakaa)
"Zbog bogatog sadržaja magnezija, koji vam pomaže u suočavanju sa svakodnevnim stresom."
Bademi
"Jedna šaka badema za dodatni triptofan. Aktivirajte bademe tako što ćete ih potopiti 1 do 2 sata u čašu vode, a zatim ih ocijedite i osušite. Ovaj korak ih ne samo čini hrskavijim, već i deaktivira fitinsku kiselinu - antinutrijent koji sprječava pravilnu apsorpciju minerala (željeza, cinka i kalcija) koje sadrže."
(Vijesti.ba)