
Iako se ponekad dogodi da se na površini ajvara ili druge zimnice pojavi buđ, nekoliko jednostavnih koraka može spriječiti kvarenje i produžiti trajnost.
Najčešći uzroci pojave buđi su višak vlage, nedovoljna pasterizacija, te loše sterilisane tegle i poklopci. Ponekad i mala količina zraka koja ostane u tegli može biti dovoljna da pokrene proces kvarenja. Zato je pravilna priprema ambalaže jednako važna kao i sam recept.
Kako biste očuvali aromu i kvalitet domaćeg ajvara, nakon punjenja tegli možete na površinu sipati tanak sloj vrelog ulja koji stvara zaštitnu barijeru i sprečava kontakt s vazduhom. Druga mogućnost je dodavanje male količine konzervansa, što je tradicionalna praksa u mnogim domaćinstvima.
Uspješna zimnica zavisi od pažljivog kuhanja, sterilizacije i pravilnog zatvaranja. Uz ove provjerene trikove ajvar će zadržati boju, miris i okus mjesecima, baš kao što su to radile generacije domaćica prije nas.
(Vijesti.ba)