15°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

27.02.2020 / 14:43 Ekonomija - Manifestacija u Sarajevu

FIPA dodijelila priznanja najboljim stranim investitorima u BiH

FIPA dodijelila priznanja najboljim stranim investitorima u BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) dodijelila je priznanja za jedanaest kompanija iz različitih proizvodnih sektora u okviru tradicionalne manifestacije "Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu", koja je održana danas u Sarajevu.

Kompanije su dobile priznanja za ulaganja u prošloj godini, s ukupno investiranih 470,5 miliona KM i zapošljavanje 5.560 radnika.

Priznanja za ulaganja u BiH u 2019. godini dobile su kompanije - Ella Textile d.o.o /Calzedonia Group - Gradiška, HIK-SM d.o.o Sanski Most, dm drogerie markt d.o.o Sarajevo, Bosmal Arjaan by Rotana - Sarajevo, Eastern Mining d.o.o Sarajevo/An Adriatic Metals, Delta Real Estate - Banja Luka, PASS d.o.o - Bijeljina, PMP Jelšingrad a.d. - Gradiška, Elsta Mosdorfer Bosnia - Živinice, Bosnalijek d.d. - Sarajevo i Sinkro d.o.o - Sarajevo.

Kako je kazao direktor FIPA-e Gordan Milinić, na ovaj način se želi odati priznanje stranim investitorima, te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.

- On nekoliko stotina investitora mi smo odabrali najuspješnije, koji su investirali od pet do 50 miliona KM. Priznanja se odnose na prošlu godinu, koja je najuspješnija u historiji BiH kada su u pitanju strane investicije - kazao je Milinić.

Ističe da su za prvih devet mjeseci investicije prema rezultatima Centralne banke BiH iznosile 861 milion KM, a Centralna banka tek treba da završi sabiranje zadnjeg kvartala - oktobar, novembar i decembar, tako da se gotovo sa sigurnošću može kazati da su strane investicije u prošloj godini prešle milijardu KM.

Nakon ekonomske krize od 2008. godine BiH je imala oscilacije i probleme s investicijama, međutim od 2017. godine trend ulaganja u BiH je u rastu, a Milinić očekuje da će se trend rasta stranih investicija održati i u narednim godinama.  

- U 2017. godini smo ostvarili oko 800 miliona KM investicija, takav rezultat smo ponovili i godinu kasnije, da bi u 2019. prešli milijardu KM. Imamo dobrih najava za budućnost, nadam se da nas neće omesti politički problemi. Mi investitorima moramo stalno objašnjavati da većih problema neće biti i da mogu normalno da rade i profitiraju u BiH. Mi smo tu za njih i omogućit ćemo im sve za neometan rad u BiH - zaključio je direktor FIPA-e.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo