8°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

29.02.2020 / 18:51 BiH - Teška situacija

Drama u EU zbog migranata: Reakcije Orbana, Kurza, Plenkovića, Radončića

Drama u EU zbog migranata: Reakcije Orbana, Kurza, Plenkovića, Radončića
Foto: Vijesti.ba
Hiljade migranata koji su se nalazili u Turskoj stigle su na granice Grčke i Bugarske, koje su upozorile da ih neće primiti. Ankara je prethodno najavila da neće više sprečavati odlazak migranata u Evropu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su turske granice ka Evropi otvorene za migrante. "Nećemo zatvoriti kapije izbeglicama", rekao je turski lider. On je rekao da je poslije njegove najave da će otvoriti granice ka Evropi, 18.000 migranata prešlo granicu sa Grčkom i da će taj broj rasti, prenosi Reuters.

Sukobi u Grčkoj

Izbjeglice koje su turski graničari pustili da izađu iz Turske sukobile su se s grčkim policijskim snagama koje ih sprečavaju da uđu u Grčku i na tlo Evropske unije. Grčka granična policija upotrijebila je juče suzavac na granici sa Tuskom kako bi odvratila oko 500 izbjeglica i migranata koji pokušavaju da uđu u Grčku i EU, pošto je Ankara oslabila kontrolu toka migranata na svojoj terotoriji.

To je prvi put da je jedna tako velika grupa migranata i izbjeglica pokušala masovno da pređe rijeku Maricu, što Grci smatraju direktnom posljedicom najave turske vlade da više neće spriječavati migrante koji žele da dođu do Evropske unije, nakon pogibije 33 turska vojnika u vazdušnom udaru sirijskh vladinih snaga u Idlibu.

“Yeni safak" u tekstu s dramatičnim naslovom "Turska je otvorila vrata, 120.000 migranata će biti na pragu Evrope'' piše da su nakon pet godina izbjeglice opet na putu ka Evropi.

- Hiljade ih kreću ka zemljama EU. U Evropi počinje panika. Bugarska je poslala 1.000 vojnika na granične prijelaze, a 120.000 izbjeglica čeka da prijeđe u Evropu - piše "Yeni safak".

Reakcije iz EU

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da se o potencijalnom novom migrantskom talasu savjetuju sa partnerima iz EU i NATO saveza.

"Sinoć sam se čuo s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim koji danas putuje u Tursku. Naravno da su Grčka i Bugarska trenutno najviše angažovane da kontrolišu svoje granice prema toj zemlji", rekao je Plenković.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je mogućnost zatvaranja granica zbog novog priliva migranata iz Turske.

- Mi smo u stalnom kontaktu s našim partnerima u EU i duž ''balkanske rute''. Ukoliko zaštita vanjskih granica bloka ne uspije, onda će Austrija zaštititi svoje granice - rekao je Kurz.

On je naglasio da se ne smije ponoviti situacija iz 2015. godine.

- Naš cilj je pravilno sačuvati granice bloka, zaustaviti ilegalne migrante i ne propuštati ih - rekao je Kurz.

Premijer Viktor Orban izjavio je da će Mađarska pojačati zaštitu južne granice nakon što ga je turski predsjednik Tayyip Erdogan obavijestio da Turska više ne može obuzdati priliv migranata.

- Tokom telefonskog razgovora o migrantima i trenutnoj ratnoj situaciji u Siriji, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavijestio je premijera Orbana da je ogroman pritisak na Tursku i da više ne mogu obuzdati priliv migranata - navodi vladina pres-služba u saopćenju objavljenom u petak navečer.

Orban je sazvao sastanak svog kabineta za sigurnost na kojem je odlučeno da "Mađarska mora pojačati zaštitu svojih granica i obratiti posebnu pažnju na kretanja na balkanskoj ruti migracije".

Mjere zaštite granice BiH

Povodom najava da je Republika Turska odlučila otvoriti granice i na taj način pustiti migrante ka zemljama Evropske unije, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić sastali su se jučer i razgovarali o stanju na državnoj granici, s naglaskom na istočnu granicu, kao i o mjerama koje je potrebno poduzeti da bi se što učinkovitije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata.

Iako su svi raspoloživi ljudski i materijalno-tehnički resursi preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, direktor Galić kazao je da će se dodatno vršiti preraspoređivanje policijskih službenika Granične policije BiH po svim linijama rada, u cilju zaštite državne granice i da je dodatni broj policijskih službenika već upućen na istočni dio granice, uključujući i mobilne jedinice Granične policije BiH.

Uz navedeno, razgovarali su i o neophodnosti povećanja podrške drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa. Trenutno GPBiH pomoć u nadzoru državne granice pružaju službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Ministar Radončić je kazao kako će GPBiH i nadležne bh. institucije u svom radu imati punu podršku Ministarstva sigurnosti BiH te naglasio važnost unapređenja koordinacije i uključivanje svih nivoa vlasti za učinkovitije upravljanje migrantskom situacijom u BiH.

EU da zaustavi migrantski val

Ranije je Radončić za medije kazao kako je na Evropskoj uniji da zaustavi val migranata na svojim vanjskim granicama, granicama Bugarske, Grčke, Italije i Španije.

- Situacija je zaista kataklizmična, ako Turska ostane pri tome da pošalje dva, tri miliona ilegalnih migranata ka zemljama Evropske unije, prva linija odbrane u tom slučaju mora biti na granicama Grčke i Bugarske - rekao je ministar sigurnosti BiH za N1 Fahrudin Radončić.

Radončić još kaže da Bosna i Hercegovina nije u situaciji da bude prava linija odbrane te dodaje da se nada da će migrantski val zaustaviti na granicama Grčke, Bugarske, Italije i Španije.

- BiH apsolutno ne može prihvatiti 100.000, 200.000 ili više migranata koji bi ovuda prošli poput stampeda. To ne bi mogla zaustaviti ni Srbija, ni Hrvatska, niti region - poučio je Radončić.

Na koncu, Radončić je dodao da smatra da je na potezu odlučnost EU, koja bi migrante trebala zaustaviti na granicama koje su najbliže Turskoj.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo