2°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

01.04.2020 / 10:27 KORONAVIRUS - SDP BIH

Ekonomsko stanje je alarmantno i trebamo odlučnije djelovanje svih nivoa vlasti

Ekonomsko stanje je alarmantno i trebamo odlučnije djelovanje svih nivoa vlasti
Foto: Vijesti.ba
Socijaldemokratska partija BiH poziva Vlade na svim nivoima da hitno i bez odlaganja pošalju u nadležne parlamente set zakona u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa COVID-19 na ekonomiju.

Pogubljenost nosilaca izvršne vlasti i neizvjesnost u mjerama koje demonstriraju proteklih sedmica je najgori mogući pratilac krize koju imamo, jer dodatno usložnjava ionako teško zdravstveno i socijalno stanje građana.

Bezbroj je prijedloga koji su se u posljednjih desetak dana dobronamjerno pojavili u javnosti od svih zainteresovanih, polazeći od obrtnika, sindikata, poslodavaca, stručne javnosti, pa i opozicije, gdje je više nego jasno kako se u istima nalaze dobra i kvalitetna rješenja.

Dok ostale države donose rekordne finansijske programe podrške privredi, naše Vlade na svim nivoima nonšalantno i neodlučno prilaze ovom problemu, kao da će se sve riješiti samo od sebe. Politički fokus vladajućih partija treba biti na brzim i efikasnim rješenjima, a ne na gašenju parlamenata, čime se bave posljednjih dana.

Podsjećamo Vlade da su u skladu sa svojim nadležnostima, a u interesu radnika i privrede, dužne HITNO usvojiti:
– Rebalanse budžeta u cilju agregacije svih sredstava na jednu stavku “pomoć privredi”
– Izmjene Zakona o PDV-u
– Stavljanje van snage izmjena Zakona o akcizama iz februara 2018. godine i ukidanje akcize od 0,15 KM po litri goriva, kojim se privreda i građani oslobađaju troškova od više od 200 miliona KM na godišnjem nivou
– Zakon o moratoriju kreditnih obaveza na 12 mjeseci
– Mjera za sufinansiranje doprinosa/minimalne plate
– Hitno utvrđivanje minimalne plaće na nivou od 60 posto prosjeka plaće iz prethodne godine ili oko 570 KM (sada su u FBiH 406 KM, a u RS 520 KM)
– Mjera oslobađanje od poreza na dobit/akontacija
– Mjera za povećane subvencije poljoprivredi
– Mjera povrat/ukidanje parafiskalnih nameta za 2020
– Osiguranje potrebnih kreditnih linija za privredu na bazi subvencioniranja kamata
– Osiguranje potrebnog nivoa kredita u aranžmanima sa MMF, Svjetskom bankom i EBRD, kao i grantova od EU i drugih donora koji bi, zajedno sa fiskalnim mjerama osigurali u BiH i entitetima obim državnih intervencija od oko osam posto BDP-a

Ovo je samo pregled hitnih kratkoročnih mjera koje za cilj imaju spriječiti kolaps i anarhiju u koju definitivno srljamo, ako sve ovo ubrzo ne realizujemo. Moramo zaustaviti epidemiju otkaza koja je počela, te na taj način unijeti toliko potrebni mir u kuće građana, kada su u pitanju njihove strepnje oko plata i kredita.

Na taj način ćemo sebi dati dovoljno vremena da zajednički napravimo dvogodišnji plan socijalizacije svih štetnih efekata COVID-a 19 kroz ozbiljne finansijske aranžmane sa svjetskim finansijskim institucijama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo