11°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 12°C

20.05.2020 / 11:16 BiH - Bh. reditelj

Pašović: Zna li Zovko da je Austrija zabranila misu za ustaše

Pašović: Zna li Zovko da je Austrija zabranila misu za ustaše
Haris Pašović / Vijesti.ba
Bh. reditelj Haris Pašović regirao je na navode zastupnice u EU Parlamentu Željane Zovko koja je kazala kako su ugrožene vjerske slobode kardinalu Vinku Puljiću.

Željana Zovko zatražila je od Evropske komisije službenu reakciju na, kako je navela, prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Vinku Puljiću, zbog održavanja mise za žrtve Bleiburga 16. maja u Sarajevu.

“Zovko valjda nije znala da je austrijska Katolička crkva zabranila blajburšku misu prošle godine. Kako je to zastupnica Zovko promašila?“, pita se Haris Pašović.

On je podsjetio kako je Katolička crkva u Austriji prošle godine zabranila održavanje mise na Bleiburgu jer se na tom mjestu vrši promocija nacističkih i fašističkih ideja.

"Katolička crkva u Koruškoj u Austriji, odbila je zahtjev Hrvatske biskupske konferencije za održavanje godišnje mise na polju Loibacher, blizu Bleiburga, jer je rekla da se ovaj događaj koristi za promociju nacionalističkih ideja. Misa na polju u blizini Bleiburga postala je dio manifestacije koja je politički instrumentalizovana i dio je političko-nacionalističkog rituala koji služi selektivnom iskustvu i interpretaciji istoriji“, navodi se u pismu koje je potpisao Engelbert Guggenberger, privremeni administrator Biskupija Gurk-Klagenfurt, objašnjavajući odluku.

U pismu se takođe kaže da taj događaj narušava ugled Katoličke crkve."

Međutim, uprkos tome što je Austrija zabranila održavanje mise za stradale ustaše još prošle godine, Zovko, zvanična Hrvatska, Katolička crkva i drugi simpatizeri stradalih ustaša tvrde kako se ove godine misa nije mogla održati zbog pandemije koronavirusa, pa je ona izmještena u Sarajevo.

Zovko je u razgovoru s komesarom za susjedstvo i proširenje EU Oliverom Varhelyijem upozorila "na ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Puljiću, koji je zbog održavanja svete mise za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu prošle subote bio žrtva medijskih napada i ugrožavanja njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja".

Održavanje mise za ustaške zločince osudili su ambasade SAD-a, Izraela, mnoge nevladine odrganizacije, Svjetski Židovski kongres, Centar Simon Wiesenthal i mnogi drugi, ali to ništa ne znači Željani Zovko i njenim istomišljenicima da i dalje tvrde kako je kardinal Puljić ugrožen samo zbog toga što održava misu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo