23°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

14.07.2020 / 14:07 BiH - "Uči, misli i djeluj!"

Mladi lideri provode svoje ideje u djelo

Mladi lideri provode svoje ideje u djelo
Foto: FENA
Polaznice i polaznici 16. generacije obuke "Uči, misli i djeluj!" za omladinske liderice i lidere u narednom periodu u 11 gradova širom Bosne i Hercegovine provodit će svoje ideje u djelo i na taj način pomoći svojim zajednicama.

Podršku u tome pružit će im Institut za razvoj mladih Kult i Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH, koji su izdvojili oko 15.000 KM za ideje ovih mladih ljudi.

Petar Vidović iz Foče jedan je od polaznika obuke koji će dobiti finansijsku i mentorsku podršku od tima Instituta i u narednih nekoliko mjeseci organizirat će prvi Samit studenata-istraživača medicine u BiH.

Vidović ističe da će u Foči ugostiti svoje kolegice i kolege sa medicinskih fakulteta iz Mostara, Sarajeva i Foče i da će im osnovna tema biti naučni aktivizam.

- Naš cilj je ohrabriti učesnike Samita da osnuju stručna udruženja kako bi se aktivnije bavili istraživačkim projektima u budućnosti. Također, želja nam je da uspostavimo neformalnu uniju studenata istraživača na nivou BiH, kako bismo zajedno istraživali teme značajne za naše društvo i kreirali naučne publikacije - ističe Vidović i dodaje da će se na Samitu okupiti 15 studenata, koji već posjeduju značajno iskustvo u istraživačkim projektima ili su već objavljivali stručne članke.

Pored Samita u Foči, mladi će u 10 drugih zajednica provoditi inicijative u oblastima promocije i izgradnje pomirenja i povjerenja među mladima, unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava, ali i izgradnje vještina i kapaciteta mladih. Neki od projekata će ukazivati na važnost prava da mladi biraju i budu birani, unaprjeđenja infrastrukture za mlade, ali i razvoj neophodnih vještina kako bi mladi odgovorili potrebama današnjeg društva.

Današnjim potpisivanjem ugovora Institut za razvoj mladih Kult nastavlja kontinuirano pružati finansijsku i mentorsku podršku mladima širom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kulta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo