10°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

05.08.2020 / 11:43 Crna hronika - Doboj

Oštetili povjerioce i budžet RS za više od dva miliona KM

Oštetili povjerioce i budžet RS za više od dva miliona KM
Arhiv / Vijesti.ba
Policija u Doboju podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu protiv osoba inicijala A.B. i S.S., iz Dervente, zbog osnova sumnje da su izvršile krivična djela zloupotreba ovlaštenja u privredi, oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca i neizvršenje sudske odluke.

Nezvanično, u pitanju su odgovorne osobe firme "K-uni plus" d.o.o. Derventa.

Za A.B. i S.S. postoji osnov sumnje da u periodu od 2015. do 2018. godine, kao odgovorne osobe firme čiji su računi blokirani zbog nesposobnosti za izmirenje obaveza, povezanom novoformiranom privrednom društvu u kojem su također odgovorne osobe, naložili obavljanje platnog prometa preko njegovih aktivnih žiro računa, sve kako bi izbjegli plaćanje obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske u ukupnom iznosu od 105.635,84 KM i povjeriocima, zbog čijih potraživanja su im blokirani računi, u ukupnom iznosu od 1.925.267,92 KM.

Osoba A.B. se tereti da je tokom 2017. godine, u namjeri sticanja protivpravne imoviske koristi za spomenutu firmu, uskratila sredstva koja predstavljaju javni prihod na način da je izbjegla obračunati i prijaviti poreze i doprinose na lični dohodak (prekovremeni rad) radnika u iznosu od 15.751,32 KM, te tako oštetilo budžet Republike Srpske i u navedenom iznosu, saopćeno je danas iz Policijske uprave Doboj.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo