4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

26.09.2020 / 09:31 Ekonomija - Direktor Bajić

Sarajevski aerodrom bilježi pad putnika od 90 posto

Sarajevski aerodrom bilježi pad putnika od 90 posto

U periodu od 1. marta do 31. augusta 2020. Međunarodni aerodrom Sarajevo zabilježio je smanjenje fizičkog obima aviooperacija za 70 posto i fizičkog obima putnika od 90 posto u odnosu na isti period prethodne godine, potvrdio je za Fenu v.d. direktor preduzeća Alan Bajić.

- Avioindustrija je jedna od privrednih grana koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa. I Međunarodni aerodrom Sarajevo u ovom trenutku dijeli sudbinu brojnih drugih aerodroma širom svijeta - naveo je Bajić.

Precizirao je da je prošle godine tokom juna, jula i augusta kroz sarajevski aerodrom prošlo skoro 480.000 putnika.

- Zbog restriktivnih mjera koje su na snazi u većini zemalja svijeta i vrlo kompliciranih uvjeta putovanja u pogledu neophodne putne dokumentacije, te drugih faktora poput straha od zaraze i smanjenja kupovne moći građana, većina njih se nerado odlučuje za putovanja, posebno ona turistička. Tako smo zaista tri mjeseca ove godine opslužili tek oko 39.000 putnika - rekao je Bajić.

Dodao je da je i broj avioprijevoznika bitno reduciran u odnosu na prethodnu godinu i trenutno za Sarajevo leti šest kompanija - Turkish Airlines (Istanbul) sa sedam letova sedmično, Pegasus (Istanbul) sa četiri leta, Austrian Airlines (Beč) osam letova sedmično, Air Serbia (Beograd) tri leta,  Flydubai (Dubai) četiri leta i Croatia Airlines (Zagreb) jedan let sedmično.

U istom periodu prošle godine Sarajevo je putem 16 kompanija bilo direktno povezano sa dvadesetak destinacija.

Bajić je istakao da Međunarodni aerodrom Sarajevo intenzivno radi na povećanju broja letova i povratku aviokompanija koje su uslijed negativnih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, značajnog pada potražnje, kao i restrikcija za ulazak bile primorane obustaviti ili reducirati svoje letove za Sarajevo.

- U zimskom redu letenja 2020./2021. ne očekujemo značajno povećanje broja sedmičnih letova. Povratka aviokompanija u većem obimu, kao  i uvođenje novih aviokompanija i destinacija je izvjesnije od ljetnog reda letanja 2021. Odluka Vijeća ministara BiH o otvaranju granice za sve strane državljane koji imaju negativan PCR test je korak prema uspostavljanju redovnijeg prometa i laganog povratka u normalne tokove - kazao je Bajić.

Dodao je da se radi ekonomskog održanja poslovanja i očuvanja radnih mjesta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo primjenjuju mjere štednje i racionalizacije troškova u svim segmentima.

- Zbog svega toga i dinamika izvođenja radova na projektu proširenja aerodroma je usporena - naglasio je Bajić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo