3°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

28.01.2021 / 11:07 BiH - "Ne vrijeđa Bošnjake"

Trivić: Ličnost Svetog Save trebala bi se izučavati u cijeloj BiH

Trivić: Ličnost Svetog Save trebala bi se izučavati u cijeloj BiH
Foto: Vijesti.ba

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a odbacilo je poziv potpredsjednika ovog entiteta Ramiza Salkića da se u školama u RS-u ne slavi Sveti Sava, poručivši da on ne vrijeđa Bošnjake.

Ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić odbacila je kao potpuno neutemeljene, neprihvatljive i tendenciozne Salkićeve navode da je proslava Svetog Save u školama u RS-u "pravoslavizacija obrazovnog procesa i sistemska diskriminacija i svojatanje obrazovnog procesa samo za učenike Srbe".

Trivić je napomenula da je Salkić dobro upoznat sa odlukama Ustavnog suda RS-a o pitanju ličnosti Svetog Save.

"Sveti Sava je obavljao značajne aktivnosti i o pitanju međunarodne obrazovne i kulturne saradnje i kao takav bio poštovan kao uzorna ličnost ne samo među pravoslavcima, već i među muslimanima i rimokatolicima", navela je Trivić.

Iz tog razloga, naveli su, od prošle godine dodjeljuju Svetosavsku nagradu istaknutim učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, te vaspitačima u predškolskim ustanovama, za ostvarene izuzetne rezultate u obrazovanju RS-a.

"Učenici i nastavnici u liku Svetog Save mogu vidjeti primjer ljubavi prema mudrosti, dobroti, znanju, vještinama, ali i prema svim ljudima, te zbog toga smatram da bi bilo veoma korisno da se prosvjetiteljski rad Svetog Save izučava i cijeloj BiH", naglasila je Trivić.


(Vijesti.ba / Srna)

 

Izdvajamo