6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

01.03.2021 / 14:39 BiH - Agencija "Atrakcija"

Radončićev čin u Mostaru najatraktivniji politički potez u regionu

Radončićev čin u Mostaru najatraktivniji politički potez u regionu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Potez predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da smijeni odgovornu osobu iz SBB-a za izbornu krađu na izborima u Mostaru proglašen je „Političkom atrakcijom“ mjeseca februara iz BiH u regionu Jugoistočne Evrope (JIE), saopćeno je iz agencije „Atrakcija“.

SBB je prva politička stranka u BiH a vjerovatno i u regionu, koja je rigorozno kaznila svog člana zbog krađe na izborima i to je dovoljno za ulaz u istoriju ali i za najavu potpuno novog odnosa prema korupciji u izborima, ne samo u BiH, jer će ova odluka imati snažan uticaj u cijelom regionu. U tom smislu, Radončićeva odluka je „izmjenjivač pravila igre“.

Podsjetimo, Radončić je uporno godinama upozoravao o problemu sa krađom glasova na izborima u BiH kojom je i njemu i njegovoj političkoj stranci SBB bila pričinjena izuzetno velika šteta.

Do samo prije mjesec dana, odluka koju je donio Radončić isključivši svog člana i predsjednika GO SBB Mostar zbog krađe glasova, ali i cijeli Gradski odbor SBB (i pritom pozvavši nadležno Tužiteljstvo na reakciju), bio je nezamisliv potez bilo koje političke stranke u političkom prostoru i političkom diskursu BiH i regiona i da je saopćena kao prognoza ili predviđanje, bila bi ocijenjena kao vrsta naučne fantastike ili vijest koja je došla iz daleke budućnosti.

Sada, nakon Radončićevog poteza u Mostaru, izvjesno je da se ulazi u novu fazu u kojoj će izborni rezultati biti pod izuzetno velikom lupom i pod potpuno drugačijim sistemom nadzora.

Radončićev potez je historijska prekretnica za BiH koji će postati orijentir prema kojem se političke stranke moraju okrenuti ukoliko žele djelovati kao iskrene, ozbiljne i dosljedne u ophođenju prema javnosti ali i prema vlastitom kredibilitetu: čini se da je Radončić uspio da pokrene možda i ključno pitanje za cijeli region: izborni model i vjerodostajan nadzor kao početak svih problema i nazadovanja. Na taj način, Radončić je ukazao na „živu smrt“ demokratije u BiH.

Po prvi put jedna politička stranka ne zatvara oči niti traži izgovore za korupciju i namještanje rezulata izbora u vlastitim redovima, već to otvoreno sankcionira i o tome vrlo, vrlo otvoreno i transparentno govori pred javnošću.

Izbor i proglašenje Političke atrakcije mjeseca u regionu JIE priređuje agencija „Atrakcija“.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo