9°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

02.03.2021 / 18:14 BiH - Mario Kordić

Deficit u bužetu Mostara 5 miliona KM, u javnim preduzećima loše stanje

Deficit u bužetu Mostara 5 miliona KM, u javnim preduzećima loše stanje
Mario Kordić / Vijesti.ba
Mario Kordić, gradonačelnik Mostara izjavio je nakon današnje prve radne sjednice Gradskog vijeća (GV) da će budžetske rupe, pokušati zakrpiti sredstvima dobivenim na osnovu pravomoćne sudske presude protiv „Elektroprivrede BiH“.

Riječ je o iznosu od 7,6 miliona KM plus zatezne kamate od pet miliona KM, a također, računaju i na tužbu protiv „Elektroprivrede HZHB“ koja je teška 10 miliona KM i za koju sudski postupak još nije okončan.

Deficit u budžetu iznosi pet miliona KM

Za sada se zna da deficit u budžetu iznosi pet miliona KM, a tužbe protiv dva elektroprivredna preduzeća se odnose, kazao je Kordić, na neizvršavanje obaveza i taksi za potopljeno gradsko zemljište. Također, u Gradskoj upravi računaju i na dio kolača od „Vjetroparka Podveležje“, a precizne informacije o tome koliko će novca dobiti od tog projekta, za sada , nemaju.

Kordić je izrazio nadu da će do 12.marta biti utvrđen nacrt budžeta te da će javna rasprava u vezi tog dokumenta biti održana 25.marta.

Kada je riječ o javnim preduzećima Kordić je rekao kako jasno da je tu loše stanje i da se to ne može riješiti kroz jednu sjednicu Gradskog vijeća.

Potrebna je struka

Podsjetimo, zbog nepostojanja Gradskog vijeća u proteklih osam godina, a kako je to i potvrđeno na današnjoj sjednici mandati skupština, nadzornih odbora i direktora su davno istekli.

-Za funkcioniranje gradskih poduzeća potrebna je struka. Ako mislite na neka stranačka kadroviranja, struka je nešto što će se gledati kad se budu birali direktori gradskih poduzeća-rekao je Kordić.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo