16°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

13.05.2021 / 14:12 Muzika i Film - Kuća slavnih

Tina Tuner, Jay-Z, Kraftwerk izabrani u Rock and Roll Hall of Fame

Tina Tuner, Jay-Z, Kraftwerk izabrani u Rock and Roll Hall of Fame

Američka pjevačica Tina Turner i reper Jay-Z novi su odabranici za hram rock glazbe, a pridružuje im se njemačka skupina Kraftwerk, objavio je Rock and Roll Hall of Fame o svečanosti koja će se održati krajem listopada.

Kuća slavnih rock glazbe nije nikada bila rezervirana samo za rock, nego se od prve promocije 1986. godine otvorila i za druge glazbene žanrove: soul, blues, R&B, folk, country, a zatim i za rap.

Danas 81-godišnjia Tina Turner već je ušla u glazbeni panteon 1991. godine, kao članica tadašnjeg dua Ike & Tina Turner.

Ovaj put odabrana je kao solo umjetnica koja je bila sposobna preoblikovati svoj glazbeni izričaj sredinom 80-ih, odabravši više pop stil čime je stekla golem svjetski uspjeh.

Reper i producent iz Brooklyna Jay-Z već je dobio 23 Grammyja, priznanja za doprinose američkoj glazbenoj industriji.

Jedan je od rijetkih umjetnika koji je prošao nekoliko epoha rapa te još i danas, iako ima 51 godinu, ima što za reći.

Svečani ulazak održat će se 30. listopada u Clevelandu (Ohio). U žiriju je više od 1200 osoba, stalnih članova, profesionalaca i povjesničara glazbe.

U 2021. godini u Kuću slavnih ulazi i njemačka skupina Kraftwerk, koju smatraju pionirom elektroničke glazbe, zatim The Go-Go’s, jedna od prvih rock skupina potpuno ženskog sastava koja je bila uspješna.

Kao i Tina Tuner, po drugi put ulazi i bivši gitarist Nirvane Dave Grohl, ovaj put u skupini The Foo Fighters, utemeljenoj 1994.

Odabrani su i reper LL Cool J, pjevačica Carole King te soul pjevač i pjesnik Gil Scott-Heron.

Od 1995. Rock and Roll Hall of Fame ima stalno mjesto u Clevelandu, gradu izabranom zbog svojih rock korijena, ali i zbog toga što su gradske vlasti ponudile djelomice financirati gradnju zgrade.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo