7°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

28.08.2022 / 09:37 Ljepota i Zdravlje - Bihać

Dr. Handanagić: Oko 200.000 stanovnika ovisi o tri kardiologa

Dr. Handanagić: Oko 200.000 stanovnika ovisi o tri kardiologa
Foto: FENA

Odjel kardiologije Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, tokom pandemije Covid-19 virusa djelovao je u saniranju svih kardioloških bolesnika koji su imali potrebe za liječenjem...

... od pacijenata sa akutnim ifarktom miokarda i nekih drugih oblika akutnih koronarnih sindroma ili pacijenata koji su imali neke druge oblike srčanih bolesti u smislu srčane slabosti na bazi određenih kardiomiopatija, tahiartimija i drugih srčanih incidenata.

Nakon smirivanja pandemije, od proljeća ove godine primjetan je porast broja pacijenata koji dolaze u ambulante na redovne preglede ali i onih koji dolaze urgentnim putem.

- Dolaze nam pacijenti koji su kardiološki blago zapušteni jer nisu bili pod redovnim tretmanom kardiologa uslijed čega je došlo do otežavanja bolesti u smislu da su se simptomi pogoršavali jer pacijenti nisu mogli doći do kardiologa na adekvatan način. Evidentan je porast kardioloških bolesnika u prijemnim jedinicama koji se uglavnom javljaju zbog srčane slabosti, otežanog disanja i oticanja donjih ekstremiteta a sve na osnovu ranije evidentiranih bolesti srca kao što su srčani udari, kardiomiopatije, stanja nakon zamjena srčanih zalizaka i bajpasa - kaže dr. Almin Handanagić, specijalista interne medicine i subspecijalista kardiolog u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Dodaje, kako se uglavnom radi o pacijentima koji nisu bili pod redovnim kontrolama, od kojih su neki zadnji put uradili kardiološku kontrolu prije četiri godine.

- Veliki broj pacijenata je tokom pandemije koronavirusa ostao uskraćen kvalitetne kardiološke potpore u zadnje dvije godine. Pacijentima nisu bile dostupne ambulante zbog pandemije koronavirusa, a nisu zbog finansijske situacije mogli da ostvare podršku u privatnim ordinacijama i upravo je to uzrokovalo rast broja kardioloških pacijenata kako u ambulantama, tako i kroz centar urgentne medicine - pojašnjava dr. Handanagić.

Povećani broj pacijenata na Odjelu kardiologije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću nije uzrokovao značajnije probleme. Ljekari i medicinsko osoblje ovog odjela se za sada dobro nosi s trenutnom situacijom i zahtjevima pacijenata, ali problem svakako predstavljaju duge liste čekanja.

- Pacijenti i dalje čekaju određeni vremenski period da bi došli na pregled u ambulante kod ljekara specijalista jer je broj kardiologa mali. Trenutno u Kantonalnoj bolnici su aktivna tri kardiologa a rezultat toga je da nam pacijenti koji nemaju akutna stanja, moraju čekati određeno vrijeme da bi došli na pregled. Dakle, oko 200.000 stanovnika ovisi o tri kardiologa. Na primjer, kada je ultrazvuk srca u pitanju, trenutno se obrađuju pacijenti koji su naručeni u januaru ove godine - kaže dr. Handanagić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo