8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

29.11.2022 / 15:07 Politika - Član SNSD-a

Košarac: Ponižavajući sastanci opozicije iz RS u Sarajevu

Košarac: Ponižavajući sastanci opozicije iz RS u Sarajevu
Foto: Vijesti.ba
Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da predstavnici opozicionih stranaka iz RS ponižavajućim sastancima u Sarajevu nastavljaju da vode sopstveni politički rat protiv RS, ...

... njenih institucija i izborne volje građana Srpske.

- Predstavnici SDS-a i PDP-a taj rat su započeli 2014. godine, kada su, takođe kao manjina, zahvaljujući podršci bošnjačkih stranaka, ušli u vlast u zajedničkim institucijama BiH i punih pet godina radili protiv institucija i interesa Republike Srpske. Taj rat su nastavili u prošlom mandatu, kada su, kao dio takozvane "CIK koalicije", svojim glasovima podržavali bošnjačku većinu u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Srećom, imali smo četiri ruke u Domu naroda Parlamenta BiH da zaustavimo svaki njihov napad na nadležnosti i interese Republike Srpske - naglasio je Košarac za Srnu.

On je upozorio da se predstavnici SDS-a i PDP-a grčevito bore za vlast u Sarajevu, iako je srpski narod sasvim jasno iskazao svoju izbornu volju, o čemu svjedoči više od 140.000 glasova razlike između SNSD-a i SDS-a za Predstavnički dom parlamenta BiH i više od 100.000 glasova razlike između srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i njenog protivkandidata Mirka Šarovića.

- Zajedno sa pojedinim bošnjačkim strankama iz Sarajeva, SDS i PDP sada žele da ponište mehanizme zaštite Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Četiri ruke u Domu naroda Parlamenta BiH nisu nikakav "SNSD-ov mehanizam blokade", kako to tumače SDS, PDP i bošnjačke stranke, već predstavljaju mehanizam zaštite Republike Srpske od bilo čega što nije u interesu srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH - poručio je Košarac.

On je dodao da Republika Srpska, po Ustavu BiH, isti mehanizam ima i u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

- U Predstavničkom domu potrebno je deset ruku protiv iz Republike Srpske da u drugom krugu glasanja odbijemo sve što nije u interesu Republike Srpske i srpskog naroda. Nažalost, tih deset ruku sa ovakvim SDS-om i PDP-om ne možemo imati i zato insistiramo na četiri ruke u Domu naroda parlamenta BiH - poručio je Košarac.

On je pozvao sve poslanike iz partnerskih stranaka okupljenih oko SNSD-a da svojim glasovima u Narodnoj skupštini Republike Srpske omoguće izbor četiri delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH koji će u narednom mandatu u zajedničkim institucijama znati da zaštite prava i interese Republike Srpske i srpskog naroda.

- Da je sreće i pameti, ovom mehanizmu zaštite pridružio bi se i peti srpski delegat u Domu naroda Parlamenta BiH. Sa ovakvim SDS-om i PDP-om, čija rukovodstva rade protiv volje srpskog naroda i Republike Srpske, na glas petog delegata ne možemo da računamo -  zaključio je Košarac.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo