23°C
Mostar 24°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 25°C

04.12.2022 / 10:10 BiH - Mostar

Zbog porasta krađa hrane trgovine angažiraju i zaštitare, a krade se sve

Zbog porasta krađa hrane trgovine angažiraju i zaštitare, a krade se sve
Foto: Vijesti.ba

Zbog rasta cijena u posljednje se vrijeme krade sve i svašta pa tako i hrana koja je u oktobru na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini u prosjeku skuplja za 25,9 posto.

Kako kažu trgovci iz mostarskih trgovina, među kradljivcima ima i onih koji to rade "iz navike".

- Krade se sve, a najviše maslac, kroasani, suhomesnati i mliječni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, prije mjesec dana angažirali smo i zaštitara. Baš smo neki dan uhvatili jednu gospođu da krade maslac, i to onaj mali od 20 grama - kaže Ernesa Tipura, voditeljica poslovnice jedne mostarske trgovine.

Napominje kako policiju nisu zvali, a gospođa je maslac vratila.

Djelatnica trgovine mješovitom robom u jednom mostarskom trgovačkom centru kaže kako se kod njih najviše kradu sirevi i suhomesnati proizvodi, tj. malo skuplja roba.

Ona pak smatra da ko jednom ukrade, uvijek će krasti te da većinom krade "fina i ljubazna gospoda".

Obje sagovornice se slažu da češće kradu žene, a policiji više i ne prijavljuju sitne krađe poput pašteta, mesnih narezaka, namaza.

- Ako neko ukrade paštetu, što mi tu da radimo, više i ne zovemo policiju – napominje jedna od njih.

Glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić kaže kako se hrana većinom krade u trgovačkim centrima.

- Tada se počiniteljima uručuje prekršajni nalog, ako nema elemenata kaznenog djela - ustvrdio je Marić.

Dodaje kako će MUP tačnu statistiku o počinjenim krađama u ovoj godini imati početkom januara 2023. godine, no napominje da prema trenutnim podacima, u posljednje vrijeme ne bilježe veći broj krađa nego što je to uobičajeno.

Ističe kako su to i dalje najčešće provale u stanove i objekte te da se krade ono što provalnici nađu u domovima odnosno poslovnim objektima.

Tužilaštvu HNK-a također smo uputili pitanje u kojoj vrijednosti treba biti ukradena roba da policija reagira po službenoj dužnosti te što se događa ako netko ukrade npr. paštetu, ali do zaključenja ovoga teksta nismo dobili odgovor.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo