10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

07.02.2023 / 13:58 Ekonomija - Sa Sunekom i Mikovićem

Košarac: 'Lidl' bi mogao otvoriti 2.000 radnih mjesta u BiH

Košarac: 'Lidl' bi mogao otvoriti 2.000 radnih mjesta u BiH
Foto: Vijesti.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas u Sarajevu s izvršnim direktorom kompanije Lidl Deanom Sunekom i voditeljem sektora Marjanom Mikovićem te su razgovarali o nastavku aktivnosti izgradnje trgovačkih centara ovog lanca u BiH.

Predstavnici kompanije informisali su Košarca o ambicioznom planu da u narednih nekoliko godina prodajni objekti kompanije ''Lidl'' budu prisutni u gradovima i općinama u BiH koji imaju više od 30.000 stanovnika. Sa aspekta razvojnih planova, naglašeno je da bi kompanija ''Lidl'' u budućnosti mogla otvoriti 2.000 novih radnih mjesta u BiH.

Košarac i predstavnici "Lidla" posebno su se fokusirali na pitanje zastupljenosti domaćih proizvoda u prodajnim objektima ove kompanije.

"Osim mogućnosti za nova zapošljavanja, smatram da je od ključne važnosti da u narednom periodu razgovaramo o tome na koji način i u kojem procentu će biti zastupljeni proizvodi iz Republike Srpske i Federacije BiH. Moj stav je da domaći proizvodi moraju na adekvatan način biti zastupljeni u svim trgovačkim centrima i na tome ću insistirati", naveo je Košarac.

Dodao je da je ohrabrujuća iskazana spremnost kompanije ''Lidl'' da proizvodi iz oba entiteta budu na odgovarajući način pozicionirani u njenim trgovačkim marketima, u skladu sa standardima te kompanije.

Košarac je najavio da će u narednom periodu biti organizovan sastanak predstavnika nadležnih entitetskih institucija i prepoznatljivih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH sa predstavnicima Lidla.

"Kompanija Lidl prepoznatljiva je na svjetskom i evropskom tržišu, a prisutna je i na regionalnim tržištima poput Srbije i Hrvatske. Raduje me njihovo opredjeljenje i spremnost da u budućnosti posluju u oba entiteta", naveo je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo