8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

09.03.2023 / 13:42 Zanimljivosti - Šokirao izjavom

Doktor: Kafa koju pijete vjerojatno sadrži samljevene žohare

Doktor: Kafa koju pijete vjerojatno sadrži samljevene žohare
Foto: Ilustracija
Ako ste netko tko mora započeti dan uz šoljicu kafe, možda je razumno ne čitati ono što slijedi. Naime, moguće je da uz nju dobijete i ono što ne želite staviti u usta, tvrdi dr. Raj.

Doktor Karan Raj, koji svojim informativnim videozapisima prikuplja milijune pregleda na TikTok-u, u u jednom od njih je objasnio da ako pijete prethodno mljevenu kafu, velika je vjerojatnost da ćete popiti i komadiće žohara.

“Prethodno mljevena kafa, poput one u većini trgovina, sadrži samljevene žohare. Određeni postotak zrna kafe zarazi se žoharima i drugim insektima. Obično ih se ne može potpuno preraditi, pa se samo ispeku i samelju sa zrnima kafe”,  objasnio je, prenosi 24sata.hr.

POGLEDAJTE VIDEO

Dodao je kako većina nadležnih tijela za kontrolu dopušta određeni postotak dijelova kukaca u našoj hrani. Pokušao je ‘spasiti stvar’ dodavši da žohari sadrže puno proteina, prije nego što je upozorio: ‘Ako ste alergični na žohare, klonio bih se prethodno mljevene kafe’.

‘Sigurnija je opcija kafa u zrnu’

Isto govori i profesor biologije sa Sveučilišta Montana, Douglas Emlen, koji kaže da je nakon godina proučavanja insekata i njihovih odnosa s ljudima, jedan od njegovih starih profesora postao jako alergičan na žohare. Nije mogao dodirnuti žohara, a da nije dobio reakciju, i otkrio je da je slično patio i kad je pio kafu od prethodno mljevenih zrna.

Kad je proučio razlog zašto, otkrio je da je mljevena kafa prerađena iz ogromnih hrpa zaliha kafe, koje je gotovo nemoguće zaštititi od zaraze žoharima.

Američki standardi dopuštaju da zrna kafe sadrže čak 10 posto ‘prljavštine i insekata’. Otkriće doktora Raja bilo je dovoljno da sablazni njegove gledatelja, kao što je netko komentirao i rekao: ‘Mogao sam proći cijeli život, a da to nisam znao’, prenio je Mirror.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo