8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

16.05.2023 / 15:08 Zanimljivosti - Novi izum Beča

'Spužvasti kamen' za inteligentno zalijevanje gradskog drveća

'Spužvasti kamen' za inteligentno zalijevanje gradskog drveća
Foto: FENA

Gradske vlasti Beča prezentirale su inovaciju, kad se radi o brizi za gradsko drveće. Takozvani "spužvasti kamen" treba da omogući najbolju iskoristivost kišnice za drveće i tako spriječi odumiranje stabala.

Protekle godine grad je testirao prototip tog kamena - betonsku kocku koja se može neprimjetno integrirati u sadne jame. U kamenu se nalazi ventil koji se otvara i zatvara zahvaljujući senzorima i kontrolnoj tehnici. Senzor detektuje prisustvo vode i otvara ventil, nakon određenog unaprijed definisanog vremena, zbog čega voda ne dospijeva u tlo, već se odvodi kroz uličnu drenažu dok preostala voda završava u tlu oko stabla.

Na taj način se utječe pozitivno na ciklus vode te se potiče rast drveća. Za vrijeme velikih padavina, taj kamen, koji funkcioniše po principu spužve, rasterećuje i kanalizacioni sistem jer više vode ostaje u zemlji i ne otiče odmah.

Senzor temperature sprječava otvaranje ventila ispod osam stepeni Celzijusa pa ne dolazi do nakupljanja vode tokom hladnih mjeseci. U kamen je ugrađena i solarna ćelija za napajanje solarnom energijom, koja je zaštićena prozirnim poklopcem. Za dane bez sunčevih zraka ugrađena je baterija, koja funkcioniše kao međuspremnik energije.

- Zahvaljujući "spužvastom kamenu" dodatna kišnica automatski prolazi u zemlju što omogućuje bolje uslove za rast drveća, posebno tokom toplih mjeseci kad može iskoristiti puni potencijal za pružanje hlada. Zbog tih osobina kamen je pogodan i za upotrebu po već poznatom konceptu "grada spužve" prema kojem se drveću osigurava dovoljno prostora za korijenje čak i ispod popločanih površina - saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo