6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

20.05.2023 / 13:51 Zanimljivosti - Austrija

Bečki muzej Hundertwasser se zatvara kako bi postao klimatski neutralan

Bečki muzej Hundertwasser se zatvara kako bi postao klimatski neutralan
Foto: FENA
Prvi put od osnivanja 1991. godine čuveni muzej Hundertwasser u glavnom gradu Austrije se zatvara početkom juna zbog renoviranja. Njegovo ponovno otvorenje planirano je 2024. godine u novom klimatski prihvatljivom obliku.

Arhitektonski dragulj Kuća umjetnosti (KUNST HAUS WIEN) u 3. bečkom okrugu, poznata kao muzej Hundertwasser, ostaje otvorena za posjetioce do kraja maja, nudeći raznovrstan program izložbi, organizovane obilaske i brojne događaje.

U ovom muzeju je izložena najveća svjetska kolekcija radova Friedensreich Hundertwassera. Tokom sanacionih radova će prvi put nakon 30 godina biti redizajnirana i na nov način predstavljena stalna postavka muzeja.

U muzeju će se implementirati energetski koncept koji odgovara zahtjevima održivosti zelenog muzeja. Planirana je ugradnja alternativnog izvora grijanja i hlađenja korištenjem geotermalne energije.

Unatoč zatvaranju, muzej će nastaviti s radom i dalje oduševljavati ljubitelje umjetnosti. Dok se zgrada priprema da postane klimatski neutralna, muzej doslovno izlazi na ulice, pretvarajući urbano područje poznato kao "Hundertwasserov kvart" ("Hundertwasser-Grätzl") u izložbenu dvoranu na otvorenom.

Tu će se 27. juna održati ljetni festival i pokrenuti projekt CLOSE/D u okviru kojeg će 12 umjetnika iz svoje perspektive predstaviti poglede na životnu sredinu i održivost.

U budućnosti će program muzeja još intenzivnije biti fokusiran na složen odnos između čovjeka i prirode: Na osnovu umjetničkih i ekoloških vizija osnivača i arhitekte muzeja Friedensreich Hundertwassera, o aktualnim pitanjima klimatske krize i biodiverzitetu diskutovat će se na izložbama ili formatima participativne medijacije.

Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) bio je jedan od najznačajnijih austrijskih umjetnika 19. vijeka Danas se u muzeju nalazi najveća kolekcija njegovih slika, štampanih grafika, tapiserija i arhitektonskog dizajna.

Prvi zeleni muzej u Beču takođe pokazuje ekološku pristrasnost Hundertwassera, koji je eksperimentisao sa travnatim krovovima i zasadio drveće na fasadama zgrada. Muzej je smješten u zgradi iz 1989. godine koja je prethodno bila tvornica namještaja Thonet u stilu Hundertwasserove umjetnosti – sa valovitim podovima, primjetnim nedostatkom ravnih linija, svijetlim bojama i obilnim zelenilom.

Hundertwasser je humanista i strastveni ekolog koji je cijelog života radio na ideji harmonije između čovjeka i životne sredine, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo