6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

04.12.2023 / 07:47 Svijet - "Zanemarena načela ratovanja"

Protiv nizozemske vlade podnesena tužba, slali dijelove za avione Izraelu?

Protiv nizozemske vlade podnesena tužba, slali dijelove za avione Izraelu?
Foto: Ilustracija
Grupa udruženja za ljudska prava podnijela je tužbu protiv nizozemske vlade, tvrdeći da je zbog izvoza dijelova za američke vojne avione u Izrael saodgovorna za ratne zločine u palestinskom Pojasu Gaze.

"Izrael zanemaruje temeljna načela zakona o ratovanju, poput razlikovanja vojnih i civilnih ciljeva i načela razmjernosti", napisala su u tužbi podnesenoj okružnom sudu u Den Haagu udruženja, uključujući nizozemske ogranke Amnesty Internationala i Oxfama.

Izrael odbacuje tvrdnje da je počinio ratne zločine, ističući da izraelske oružane snage u borbi protiv palestinskih militanata koji djeluju u gusto naseljenim područjima poštuju međunarodno pravo. Od početka oružanih sukoba 7. oktobra do nedjelje ubijeno je više od 15.400 stanovnika Pojasa Gaze, prema Palestinskom uredu za statistiku.
 
Presuda za dvije sedmice

U upadu Hamasa u Izrael ubijeno je 1200 Izraelaca, a 200 ih je odvedeno u Gazu. Nizozemska je sjedište regionalnog skladišta dijelova za američke vojne avione F-35 koji se mogu slati u druge zemlje partnere u program F-35, napominje Reuters.

Nekoliko sedmica nakon napada palestinskog Hamasa na Izrael nizozemska vlada odobrila je isporuku rezervnih dijelova za avione F-35 u sastavu izraelske avijacije, pokazuju vladini dokumenti. Izvoz kontroliše nizozemsko ministarstvo odbrane koje nije željelo komentarisati tužbu.

U pismu parlamentu prošle sedmice napisali su da, prema tada dostupnim informacijama, "nije moguće tvrditi da su F-35 učestvovali u ozbiljnom kršenju humanitarnih načela ratovanja". Sud će održati ročište tokom dana, a trebao bi objaviti presudu za dvije sedmice, prenosi HINA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo