5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

05.12.2023 / 20:13 Ekonomija - Brisel

Forto kod Varhelyija: Euroskepticizam ugušiti samo infrastrukturnim projektima

Forto kod Varhelyija: Euroskepticizam ugušiti samo infrastrukturnim projektima
Foto: Fena (Edin Forto u Briselu)
Rastući euroskepticizam se može ugušiti samo velikim infrastrukturnim projektima, prije svega željezničkim, cestovnim i energetskim, odnosno većim izdvajanjima i iz evropskih fondova kako bi se unaprijedio standard građana Bosne i Hercegovine.

To je danas u Briselu poručio ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Forto je naveo kako poseban kapacitet za razvoj ima proces digitalne transformacije, dodajući da je BiH okončala pregovore za pristupanje programu Digitalna Evropa te da su pri kraju usaglašavanja strateških dokumenata među kojima je i Strategija širokopojasnog pristupa internetu te Politika sektora elektronskih komunikacija za period od 2023. do 2027. godine.

- Pred institucijama BiH na svim nivoima vlasti je mnogo posla na ispunjavanju uvjeta na putu ka članstvu u Uniji, ali taj proces građani moraju osjetiti u vidu kvalitetnijeg života u BiH. U suprotnom, puko usklađivanje propisa neće imati svrhu, rekao je Forto, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Razgovor sa komesarom Varhelyijem ministar Forto je iskoristio da aktuelizira pitanje ukidanja rominga između zemalja zapadnog Balkana i EU te pitanje boravka profesionalnih vozača na teritoriji Unije odnosno ukidanja ograničenja trajanja boravka od 90 u 180 dana.

Akcentirao je potrebu odlučnije podrške Evropske unije regionalnim projektima poput izgradnje ceste Sarajevo - Podgorica i modernizaciji i izgradnji željezničke infrastrukture.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo