4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

21.02.2024 / 20:45 Ekonomija - Premijer FBiH

Nikšić: Podrška Šteti za saobraćajnice dostojne glavnog grada

Nikšić: Podrška Šteti za saobraćajnice dostojne glavnog grada
Foto: Vlada FBiH
Naravno da će Vlada FBiH sa zadovoljstvom podržati projekte koje Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Adnanom Štetom planira realizirati.

Poručio je ovo nakon sastanka u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

- Još jednom smo se danas uvjerili da je riječ o projektima od izuzetne važnosti za građane Sarajeva i KS u cjelosti i da je ministar Šteta odlučan u namjeri da Sarajevo konačno nakon višedecenijske nebrige dobije saobraćajnice i javni prevoz dostojan glavnog grada, navodi Nikšić i dodaje:

- Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima i međusobnom podrškom uspjeti u tome bilo je da riječ o projektima nabavke novih tramvaja i trolejbusa, izgradnje tramvajske pruge, uvođenju besplatnog saobraćaja ili izgradnji saobraćajne infrastrukture.

Podsjetimo, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je danas sastanak s premijerom Nikšićem, federalnom ministricom prometa i komunikacija Andrijanom Katić i direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem s kojima je razgovarao o projektima koji su u proteklom periodu realizirani na području Kantona Sarajevo.

Na sastanku, u sjedištu Vlade FBiH, razgovarano je o nabavci novih tramvaja i trolejbusa, izgradnji tramvajskih pruga, besplatnom prevozu, uvođenju željezničkih linija, te posebno o izgradnji kapitalnih cestovnih projekata, unapređenju cestovne infrastrukture, kao i na projektima koje Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja provode i koje su realizovali u svim općinama kantona.

Na sastanku je istaknuto da je unapređenje saobraćaja važno ne samo za građane glavnog grada BiH i Kantona Sarajevo već i za stvaranje nove slike Sarajeva kao centra turizma koju šaljemo u svijet.

"Pored projekata na kojima već radimo s Vladom FBiH, raduje me da će Vlada FBiH podržati izuzetno značajne projekte za Kanton Sarajevo, izgradnju kružnog toka na XII transverzali, kao i projektovanje nastavka gradnje I transverzale, od tunela Kobilja Glava do Jošaničke petlje. Kvalitetnim rješenjima, saradnjom, međusobnom podrškom možemo uraditi mnogo na unapređenju saobraćaja, rasterećenju gužvi i povećanju sigurnosti", rekao je ministar Šteta, te se zahvalio na saradnji i prilici za jačanje saradnje federalnoj ministrici i premijeru.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo