15°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

20.03.2024 / 10:41 Ljepota i Zdravlje - Amsterdam

Naučnici uspješno uklonili HIV iz zaraženih ćelija

Naučnici uspješno uklonili HIV iz zaraženih ćelija
Foto: Unsplash

Naučnici kažu da su uspješno eliminisali HIV iz zaraženih ćelija, koristeći tehnologiju za uređivanje gena Crispr, dobitnicu Nobelove nagrade.

Radi kao makaze, ali na molekularnom nivou, sječe DNK tako da se "loši" dijelovi mogu ukloniti ili deaktivirati.

Nadamo se da ćemo na kraju biti u mogućnosti da se tijelo u potpunosti oslobodi virusa, iako je potrebno mnogo više rada da bi se provjerilo da li je siguran i efikasan, piše BBC.

Postojeći lijekovi protiv HIV-a mogu zaustaviti virus, ali ga ne i eliminirati.

Tim Univerziteta u Amsterdamu, predstavljajući sinopsis, ili sažetak, svojih ranih nalaza na medicinskoj konferenciji ove sedmice, naglašava da njihov rad ostaje samo "dokaz koncepta" i da neće uskoro postati lijek za HIV.

I dr. James Dikson, vanredni profesor za tehnologije matičnih ćelija i genske terapije na Univerzitetu u Notingemu, slaže se, rekavši da potpuni nalazi još uvijek zahtijevaju ispitivanje.

"Biće potrebno mnogo više rada da se pokaže da se rezultati u ovim testovima ćelija mogu desiti u cijelom tijelu za buduću terapiju", rekao je.

"Biće potrebno mnogo više razvoja prije nego što bi ovo moglo utjecati na osobe sa HIV-om."

'Izuzetno izazovno'

Drugi naučnici takođe pokušavaju da koriste Crispr protiv HIV-a.

Nakon 48 sedmica, tri volontera sa HIV-om nemaju ozbiljnih nuspojava.

Ali dr. Jonathan Stoye, stručnjak za viruse na Institutu Francis Crick u Londonu, rekao je da je uklanjanje HIV-a iz svih ćelija koje bi ga mogle sadržavati u tijelu "izuzetno izazovno".

"Neciljni efekti liječenja, s mogućim dugoročnim nuspojavama, i dalje su zabrinjavajući", rekao je.

"Stoga se čini vjerovatnim da će proći mnogo godina prije nego što bilo koja takva terapija zasnovana na Crispr-u postane rutinska - čak i pod pretpostavkom da se može pokazati djelotvornom."

HIV inficira i napada ćelije imunološkog sistema, koristeći vlastitu mašineriju kako bi napravio kopije samog sebe.

Čak i uz efikasan tretman, neki prelaze u stanje mirovanja, ili latentno, - tako da i dalje sadrže DNK, ili genetski materijal, HIV-a, čak i ako aktivno ne proizvode novi virus.

Većini ljudi sa HIV-om potrebna je doživotna antiretrovirusna terapija. Ako prestanu da uzimaju ove lijekove, uspavani virus se može ponovo probuditi i ponovo izazvati probleme.

Rijetki su se očito "izliječili", nakon što je agresivna terapija raka izbrisala neke od njihovih zaraženih ćelija, ali ovo se nikada ne bi preporučilo isključivo za liječenje HIV-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo