16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

28.03.2024 / 08:44 BiH - Općinsko vijeće

Jajce dobilo rekordan budžet u iznosu od 28,4 miliona KM

Jajce dobilo rekordan budžet u iznosu od 28,4 miliona KM
Foto: Arhiv
Općinsko vijeće Jajca krajem prošle sedmice usvojilo je budžet te općine za 2024. godinu, koji iznosi rekordnih 28.408.660 KM.

Kako je u razgovoru za Fenu istakao općinski načelnik Edin Hozan, budžet će većim dijelom biti usmjeren u kapitalne projekte te izgradnju infrastrukture.

- Razlog ovako visokog budžeta su i vanredni prihodi u visini od oko 13,5 miliona KM, a koji se sastoje od neutrošenog kredita za puteve u visini od 3,5 miliona KM te akumuliranog suficita od 10 miliona KM - kaže Hozan.

Planirane su nove investicije te nastavak projekata razvoja lokalne zajednice iz proteklih godina, a to se, dodao je, prije svega odnosi na početak izgradnje jednog dijela Nogometnog stadiona Mračaj, odnosno izgradnja pomoćnog stadiona za što će ove godine biti uloženo 2,5 miliona KM.

- To će omogućiti, prije svega, jajačkim nogometnim klubovima da utakmice bilo kojeg nivoa takmičenja igraju u Jajcu. Općina je uradila i projekat novog Sportsko-rekreativnog komplaksa 'Mračaj', sa glavnim stadionom koji će biti po UEFA standardima, a čiji će kapacitet biti oko 5.000 sjedećih mjesta. Stadion će imati natkrivene tribine i pomoćni stadion sa atletskom stazom, a u sklopu kompleksa planirana je i gradnja teniskih terena na desnoj strani rijeke Plive - najavljuje Hozan.

Cjelinu SRC „Mračaj“ sačinjavat će i kružni tok te most preko rijeke Plive, čija je izgradnja već počela pa se očekuje da će biti i završen u toku ove godine. Za izgradnju lokalnih puteva i gradskih ulica namijenjeno je više od 6.000.000 KM, od čega su zaostala kreditna sredstva od 3,5 miliona KM.

- Most će biti poveznica na magistralni put M-5, dionica Jajce-Jezero, čime će značajno biti unaprijeđen i protok saobraćaja te povećana sigurnost na tom području, a izgradnjom kružnog toka smanjit će se gužve i olakšati promet - napominje Hozan.

Zbog povećane potrebe za smještaj djece u vrtić, počela je rekonstrukcija i kompleksa stare zgrade Dječijeg vrtića za što je još u prošloj godini uloženo 200.000 KM.

- Obnovljen je jedan od objekata u nizu ovog kompleksa, koji će uskoro biti spreman za prihvat djece, a obnovljeni kompleks bit će dat na upotrebu sadašnjem Dječijem vrtiću 'Bare'. U ovoj će godini za rekonstrukciju kompleksa starog vrtića biti uloženo dodatnih 400.000 KM, od čega su 300.000 budžetska sredstava, a 100.000 KM donacija Federalnog ministartsva raseljenih osoba i izbjeglica - naveo je Hozan.

Ove će godine, najavljuje, početi izgradnja i Punionice za električna vozila, za što je još 2022. godine usvojena odluka na sjednici Općinskog vijeća. U proteklom su periodu odabrali lokaciju te ishodili sve neophodne dozvole, a u budžetu je za ovu namjenu ove godine osigurano 50.000 KM.

- Punionica će biti izgrađena na lokaciji uz magistralnu cestu M-5 (Jajce-Bihać) i neposrednoj blizini gradskog jezgra, koje iz godine u godinu bilježi porast posjetilaca iz cijelog svijeta. Jajce je poznata turistička destinacija, što pokazuje i broj posjeta. Postavljanje punionice za električna vozila svakako će unaprijediti turističku ponudu, a ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 130.000 KM - ističe Hozan.

Za projekte podrške mladima, samozapošljavanje, poticaje u poljoprivredi, program podrške porodiljama, upošljavanje volontera i stipendiranje u 2024. godini bit će izdvojeno više od 1,4 miliona KM.

Program podrške subvencioniranja prvog stambenog zbrinjavanja mladih bit će nastavljen i ove godine, a mladi koji prvi put kupuju stan ili kuću te grade kuću, mogu računati na podršku općine u iznosu od 7.000 KM.

- U dvije godine, koliko realizujemo projekat, za ovu smo namjenu izdvojili 380.000 KM. To je jedan od vidova podrške mladima, a u budžetu za 2024. godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 400.000 KM - ističe Hozan.

Sredstava za poticaj samozapošljavanju planirana su u visini od 105.000 KM, a za Projekat "Najbolje poslovne ideje za mlade“, koji je u proteklih sedam godina iznjedrio 71 poslovnu ideju mladih poduzetnika, izdvojili su 550.000 KM bespovratnih sredstava.

Sredstva za poticaj poljoprivredi planirana su u iznosu od 650.000 KM, a za poboljšanje turističke ponude, sufinansiranje projekata i manifestacije razvoja turizma, ulaganje u turističku infrastrukturu i sufinansiranje sadržaja iz oblasti kulture 320.000 KM.

Za uređenje Gradske plaže na Malom plivskom jezeru planirano je oko 200.000 KM.

- Učinit ću sve da planirano i realizujemo i Jajce učinimo bogatijim, ljepšim i ugodnijim za život. Želim još istaći da smo značajna sredstva usmjerili kao podršku razvoja zdravstvenog sektora, za što smo planirali 250.000 KM. Našim javnim komunalnim preduzećima, usmjerit ćemo 280.000 KM za podršku njihovim investicijama, prošrenje kapaciteta ili dodatnog opremanja - najavio je Hozan.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo