10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

20.04.2024 / 12:57 Fudbal - Njegov klub

FK Velež uputio emotivnu poruku Barbarezu

FK Velež uputio emotivnu poruku Barbarezu
Foto: Vijesti.ba

U prostorijama Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine jučer je Sergej Barbarez zvanično predstavljen kao novi selektor fudbalske A reprezentacije naše zemlje.

Tim povodom oglasio se i Fudbalski klub Velež s porukom za čovjeka koji je u dresu Rođenih počeo svoju blistavu igračku karijeru.

"Fudbalski klub Velež Mostar, našem Sergeju, upućuje najiskrenije čestitke sa željama da u narednom periodu predvodi naše momke sa jednakim žarom i uspjehom kao što je to nekada činio na zelenom terenu sa kapitenskom trakom oko ruke", poručili su iz mostarskog kluba.

Nakon neuspjeha u baražu za Evropsko prvenstvo čelnici Saveza odlučili su da neće Savi Miloševiću ponuditi novi ugovor, te je srbijanski stručnjak nakon svega pola godine napustio selektorsku poziciju.

Čelnici Saveza nakon toga donijeli su odluku da šansu daju Sergeju Barbarezu kojeg navijači BiH već godinama priželjkuju na klupi našeg nacionalnog tima, te se ta želja konačno ostvarila.

Ovaj 52-godišnjak ostavio je neizbrisiv trag u bh. selekciji kao igrač, a sada će to pokušati da uradi i kao selektor u svom prvom trenerskom izazovu nakon što je 2008. godine završio igračku karijeru.

Barbarez je rođen u Mostaru 17. septembra 1971. godine, te je prve fudbalske korake napravio upravo u mostarskom Veležu.

Sa 19 godina potpisao je i profesionalni ugovor s mostarskim klubom, ali nakon početka rata u našoj zemlji Barbareza je put odveo u Njemačku gdje je napravio zaista fantastičnu karijeru.

Prvo je igrao u Hannoveru iz kojeg je prešao u Union Berlin, a na ljeto 1996. godine potpisao je za Hansu iz Rostocka. Dvije godine kasnije odlazi u Borussiju Dortmund, a pravi potez napravio je u ljeto 2000. godine kada je potpisao za HSV.

Za HSV je igrao čak šest godina i ostavio neizbrisiv trag, a potom je još dvije sezone nastupao u dresu Bayer Leverkusena u kojem je i završio svoju igračku karijeru.

U dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine odigrao je 47 utakmica i zabio je ukupno 17 golova.

Bio je kapiten našeg nacionalnog tima i predvodnik generacije koja je 2003. godine bila na pragu plasmana na Evropsko prvenstvo, ali tada nas je na Koševu zaustavila Danska.

Barbarez će zauvijek ostati u srcima svih istinskih navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine zbog neupitne ljubavi prema domovini i činjenici da je u svakoj utakmici davao sve od sebe za dres za državnim grbom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo