16°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

23.04.2024 / 11:04 Politika - Sastanak sa ambasadorima

Trojka s PIC-om: Nikakvo ugrožavanje BiH neće proći bez odgovora

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održan je sastanak kojem su prisustvovale delegacije stranaka Trojke predvođene predsjednicima, ambasadori zemalja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), kao i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je razmatrana trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na dijalog domaćih i međunarodnih aktera u cilju prevazilaženja političkih, ekonomskih i sigurnosnih izazova.

Delegacija stranaka Trojke je imala jedinstven stav da uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize uz nepodijeljen stav o neupitnosti euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Također, predstavnici Trojke su izvijestili ambasadore o naporima koji su načinjeni u smjeru stabilizacije političkih prilika, ali i navela crvene linije ispod kojih neće ići u daljim procesima na svim nivoima.

Ambasadori zemalja PIC-a ponovili su svoj stav o nepodijeljenoj podršci suverenitetu države BiH, zaštiti njenog integriteta i naglasili pozitivan aspekt otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Odbačene su sve antidejtonske i antiustavne aktivnosti kojim se destabilizuju političke prilike u zemlji i u regiji. Ambasadori su naglasili da nikakvo ugrožavanje ustavnog ustrojstva BIH neće proći bez odgovora, kao i da cijene spremnost Trojke da vodi politiku dijaloga.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo