6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

25.04.2024 / 10:50 Regija - Video

Rafali će ući u Hrvatsku iznad sjevernog Jadrana: "Čućete buku"

Rafali će ući u Hrvatsku iznad sjevernog Jadrana: "Čućete buku"
Foto: Pixell

Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafal danas dolazi u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu evra.

Rafalei stižu oko 12.30 u Zagreb, a dovešće ih piloti Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima.

Rafali su vrsta borbenih aviona i među najboljima su na svijetu.

O tome je sinoć u Dnevniku HRT-a govorio Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane.

"Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafale će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se", najavio je Tretinjak.

"Rafal je dvomotorni avion koji ima napredne senzore, napredne elektroničke sustave. Može nositi teret 9,5 tona, odnosno 24,5 tona. Poznato vam je da je on jedan od rijetkih aviona koji može sam sebe napuniti u zraku, odnosno druge avione. Ima super krstarenje, može ići brzinom od 1,4 maha bez dodatnog izgaranja goriva, što mu povećava dolet, smanjuje potrošnju goriva. I obično ćete u literaturi naći da on nije multirol (višenamjenski),nego da je omnirol (svenamjenski)", pojasnio je Tretinjak.

Identitet ljudi koji su bili u Francuskoj na obuci dosad je bio tajan. Na pitanje u Dnevniku HRT-a hoće li se sada otkriti možda neki od njih, Tretinjak je rekao da će na dočeku biti mnogo novinara i da će vjerovatno neko od pilota dati izjavu.

Svečanost prihvata prve grupe višenamjenskih borbenih aviona održaće se u kasarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, gdje su u kompleksu ukupne površine oko 20.000 metara kvadratnih izgrađene nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište pričuvnih dijelova te hangar za smještaj aviona. Vrijednost cijelog kompleksa procijenjena je na oko 37 miliona evra.

"U Republiku Hrvatsku u vojarnu 'Pukovnik Marko Živković' u Velikoj Gorici u četvrtak, 25. aprila 2024. godine, oko 12:30 sati doletjeće iz Francuske Republike prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Tokom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tokom letova aviona.

Takođe, očekuje se i pojačan drumski saobraćaj na području Međunarodnog aerodroma 'Dr. Franjo Tuđman'", saopštili su iz MORH-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo