16°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

25.04.2024 / 22:02 Svijet - Građani negoduju

Nakon protesta u Veneciji: Ostaje li odluka da se turistima naplaćuje ulazak u grad?

Nakon protesta u Veneciji: Ostaje li odluka da se turistima naplaćuje ulazak u grad?
Protesti građana u Veneciji (Foto: X)
Odluka Venecije da uvede naplatu ulaznice za sve turiste koji dolaze na dnevne izlete izazvala je bijes dijela lokalnog stanovništva koje je danas protestovalo zbog čega je intervenisala i policija.

Lokalni mediji u Italiji već pišu da bi protesti mogli uroditi plodom i da će pritisak na gradonačelnika biti prevelik te da će poništiti prethodno donesene odluke.

Podsjetimo, grad je uveo ulaznice za dnevne izlete koje koštaju pet eura za odrasle osobe i vrijede od 8.30 do 16 sati po lokalnom vremenu. Eksperiment je stupio na snagu danas, a ulaznice će biti potrebne za sljedećih 10 dana i nakon toga za većinu vikenda do sredine jula.

Stanovnici Venecije, studenti, radnici i vlasnici domova oslobođeni su plaćanja ili rezervacije mjesta. Posjetioci mlađi od 14 godina i turisti s rezervacijom u hotelima morat će se prijaviti, ali će za njih pristup biti besplatan.

"Mogu vam reći da je gotovo cijeli grad protiv toga. Ne možete nametnuti ulaz u grad; sve što rade je pretvaranje u tematski park. Ovo je loša slika za Veneciju… Mislim, šalimo li se", upitao se Matteo Secchi, koji vodi Venessiu.com, aktivističku grupu stanovnika, javlja Guardian.

Jednodnevni izletnici moraju kupiti svoju kartu online i tada će dobiti QR kod. Oni koji je nemaju moći će kupiti kartu po dolasku, uz pomoć lokalnih redara, koji će također vršiti nasumične provjere na pet glavnih tačaka dolaska, uključujući željezničku stanicu Santa Lucia. Oni bez karte riskiraju novčane kazne između 50 i 300 eura.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo