27°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 26°C

22.05.2024 / 14:44 Politika - Video

Dodik: Sutra u Srebrenici predlažemo miran razlaz

Dodik: Sutra u Srebrenici predlažemo miran razlaz
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je za RTRS da je odlukom o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a potpisan kraj BiH i najavio da će sutra sa sjednice Vlade Srpske u Srebrenici federalnoj strani biti predložen mirni razlaz.

- Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložićemo federalnoj strani - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je RS i FBiH su sporazumne strane Dejtonskog sporazuma, a time i Ustav BiH, prenosi RTRS.

Naveo je da je u pitanju opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice, međunarodnog faktora.

- Akcenat je na sve bacilo funkcionisanje zajedničkih institucija koje su opet oni svojim sponzorstvom itekako rušili inkognito radi na tome da predlože i obezbijede podršku Njemačkoj. U tom pogledu ne obavještavaju organe BiH. Organe BiH koje oni tako forsiraju da funkcionišu nisu donijeli nikakvu odluku - navodi Dodik.

Predsjednik RS navodi da je očigledan primjer gdje je, kako kaže, jedan ambasador Ujedinjenih nacija podržan od strane bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

- Sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nijemci i svi ostali koji se ovdje miješaju, vjerovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati - zaključio je Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo