13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

24.05.2024 / 15:04 Ekonomija - Kompanija Greenstat

Norveška kompanija će investirati u obnovljive izvore energije u Konjicu

Norveška kompanija će investirati u obnovljive izvore energije u Konjicu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Bakir Sadović posjetio je u petak Grad Konjic s ciljem priprema budućih projekata koji se odnose za zelenu energiju.

Sadović je s gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem razgovarao o umrežavanju Gradske uprave Konjic s kompanijama iz Norveške koje u Bosni i Hercegovini žele podržati lokalne zajednice koje teže energetskoj nezavisnosti kroz iskorištavanje solarne energije i energije vjetra.

- Norveška kompanija Greenstat je počela investirati u Bosnu i Hercegovinu prošle godine i završila je jednu solarnu elektranu u općini Grude. Drago mi da smo kao Ambasada Bosne i Hercegovine, s poslovnim ljudima bosanskohercegovačkog porijekla koji žive u Norveškoj, uspjeli ohrabriti kompaniju Greenstat da nastavi ulaganje u obnovljive izvore energije u našoj zemlji, sada u Konjicu - kazao je ambasador Sadović.

On očekuje da će nakon potpisivanja memoranduma o saradnji Grada Konjica i ove kompanije, koja se bavi ulaganjem u obnovljive izvore energije na području zapadnog Balkana, doći do realizacije projekta krajem tekuće i početkom naredne godine.

- Bosna i Hercegovina je prva od zemalja zapadnog Balkana s kojom je Greenstat počeo saradnju i mi smo kao Ambasada Bosne i Hercegovine ponosni da možemo pomoći da što više kompanija iz Norveške ulaže u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu važno je istaknuti podršku koju imamo od gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića da se projekat od obostranog interesa što prije realizira - ocijenio je Sadović.

Gradonačelnik Ćatić istaknuo je kako grad Konjic nastoji biti zeleni grad, te da su iz tog razloga u saradnji s njihovim energetskim uredom izradili Studiju obnovljivih izvora energije i potreba za energijom, prezentirali je kako građanstvu tako i privrednicima.

- Studija je usvojena na Gradskom vijeću, predstavljena je na Energetskom forumu u Neumu i drago mi je da ta Studija osnov za daljnja ulaganja na području grada Konjica te da ćemo u idućem periodu ona nastojanja koja imamo kao Gradska uprava, kao privrednici i kao građani, moći formirati i fond i ići dalje kada je u pitanju zelena energija. Ovo je primjer kako ljudi, koji su ambasadori naše domovine Bosne i Hercegovine širom svijeta odgovaraju svome zadatku - kazao je Ćatić, zahvaljujući ambasadoru Sadoviću što je uspostavio i omogućio kontakt Grada Konjica s potencijalnim investitorima iz Norveške.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo