13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

27.05.2024 / 16:27 Politika - Nakon saslušanja

Suljagić: Tužilaštvo pokušava da ušutka one koji čuvaju sjećanje

Suljagić: Tužilaštvo pokušava da ušutka one koji čuvaju sjećanje
Foto: FENA

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić danas je u pratnji svog advokata Senada Pećanina saslušan u SIPA-i.

Suljagić je poručio da je kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica, duboko zabrinut zbog neopravdanog ispitivanja s kojim se jutros suočio od strane bosanske državne policije.

- Nečuveno je što sam podvrgnut neosnovanim optužbama za izazivanje mržnje, posebno kada je evidentno da je stvarna agenda kriminalizacija obilježavanja sjećanja na Srebrenicu i genocid u Bosni. Jasno je da tužilaštvo pokušava da ušutka one od nas koji se zalažemo za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i cijeloj Bosni. Ovaj eklatantan napad na naše napore da se sjećamo i odamo počast žrtvama nije samo napad na našu slobodu govora već i namjerno iskrivljavanje historijske istine, rekao je on.

Direktor Memorijalnog centra je dodao i kako se sama suština pravde narušava ovim djelovanjem.

- I imperativ je da razotkrijemo i odupremo se svakom pokušaju suzbijanja istine o Srebrenici i genocidu u Bosni. Ne možemo dozvoliti da se sjećanje na izgubljene nevine živote iskrivljuje ili manipulira u svrhu političke dobiti. Pozivam međunarodnu zajednicu da mi se pridruži u osudi ovih nevjerovatnih pokušaja da se ušutkaju oni koji žele obilježiti sjećanje na žrtve i tražiti pravdu za počinjene zločine. Naša odlučnost da čuvamo sjećanje na žrtve i osiguramo da se takvi zločini nikada ne zaborave mora ostati nepokolebljiva, uprkos takvim nepravednim izazovima, zaključio je Suljagić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo