31°C
Mostar 34°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 31°C
Bihać 29°C

11.06.2024 / 15:38 Ekonomija - Start sezone

Panonska jezera za deset dana posjetilo više od 20.000 osoba

Za deset dana, Panonska jezera u Tuzli je posjetilo više od 21.000 ljudi. Ukoliko vrijeme posluži, ove godine se očekuje rekordna posjeta.

Više od 370.000 posjeta zabilježeno je prošle godine na Panonskim jezerima, a ove godine se očekuje više 400.000 za šta će biti potrebno najmanje 55 sunčanih dana. Proteklih dana, jezera su bila puna gostiju.

„U anketama u ovih deset dana smo primjetili da već imamo goste iz susjednih zemalja. Kompletne porodice dolaze i one su vjerovatno na smještaju negdje. I to je onaj segment koji nas veže u pravu turističku destinaciju godinama“- rekao je Majid Porobić, direktor JKP „ Pannonica“ Tuzla. Zbog povećanog obima gostiju, bilo je potrebno ojačati infrastrukturu.

„Na drugom jezeru smo proširili plažu za nekih 500 metara kvadratnih. Obnovili smo ulaze da naši gosti brže i jednostavnije uđu, posebno kada je velika gužva. Obezbijedili smo za dnevne ulaznice da gosti mogu višekratno ulaziti i izlaziti. Uveli smo porodiččne ulaznice“- kazao je Porobić. On naglašava da 160 upsolenika brine se da gostima bude ugodno te da se slana voda redovno kontroliše.

Dio ponude na panonskim jezerima su sajamski sadržaji, sportsko-rekreativni, plesno takmičenje, turniri u odbojci na pijesku, family day, zabave, večernji koncerti, a ove godine, između ostalih, nastupit će i Edo Majka. Ukoliko lijepo vrijeme posluži, u septembru je planiran produžetak sezone, ali i tradicioonalni skup motorista koji okupi nekoliko hiljada posjetilaca.

Osim Panonskih jezera, posjetitelji obilaze i znamenitosti grada, posjećuju izložbe, koncerte, a posebno festival mladih Kaledioskop, potom raznovrsne sadržaje na Trgu slobode i ostavljaju novac u Tuzli.

„Svi naši privrednici, ugostitelji, hotelijeri, imaju benefite kroz dolazak gostiju koji će ovdje spavati, jesti, kupovati. Na takav način ćemo unaprijediti i poslovni ambijent“- smatra Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

U jačanju turističke ponude, kroz razne projekte, pomažu i privrednici, obrtnici, nevladin sektor.

„Mi im pružamo podršku i činimo sve ono što našu Tuzlu čini lijepom i atraktivnom i zaista jedinstvenom. I u kontekstu BiH i regiona kao grada koji je otvoren za sve i koji za sve uzraste i sve vrste posjetilaca, ima šta ponuditi“- poručuje Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzle.

Turističku sezonu u ovomm gradu, svečano će 15. juna otvoriti Goran Karan na Panonskim jezerima, a ulaz je slobodan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo